06:26, sre, 24. Jul

Prodajalcem v Tušu uspelo





“Delavke in delavci sindikata Tuš smo po napovedi stavke decembra lani in šestih mesecih intenzivnih ter vključujočih pogajanj, ki so sledili v letu 2024, dosegli ZMAGO: zgodovinski podpis prve podjetniške kolektivne pogodbe družbe Engrotuš d.o.o, ki prinaša pomemben dvig delavskih standardov in plač,” so sporočili v sindikatu Tuševih prodajalcev.

Ta odraža moč našega sindikata, ki smo jo delavci skupaj zgradili v zadnjih treh letih – dosegli smo reprezentativen in aktiven sindikat, s katerim gradimo možnost, da si izborimo boljše delovne pogoje in se upiramo izkoriščanju tistih, ki jim je višanje profita pomembnejše kot zdravje in dobrobit nas, ki ga ustvarjam, poudarijo.

Predsednica Mirjana Janjić: “Konec lanskega leta decembra smo se delavke postavile za sebe in dvignile glas z napovedano stavko, letos pa smo si zato uspele izpogajati boljše pogoje dela za vse z zgodovinsko prvo kolektivno pogodbo v Tušu. Pogajali smo se šest mesecev, s tedenskimi sestanki in se redno usklajevali s članicami. Jeseni pa nas že čakajo pogajanja za nov sistem nagrajevanja prodajalk. Naj bo uspeh delavk Tuša spodbuda vsem delavkam in delavcem, da lahko uspemo. Izjemno ponosna sem na vse nas, delavke smo postale pomemben akter v boju.”

Andraž Mali, Center za družbeno raziskovanje (CEDRA), je ob zaključku pogajanj poudaril pogum in angažma delavk: “Zgodovinski podpis kolektivne pogodbe v Tušu je po decembrskih aktivnostih in dvigih plač v začetku leta nov spodbuden val sprememb za izboljšanje delovnih standardov v maloprodaji in širše. Je rezultat triletnega kolektivnega in pogumnega angažmaja delavk Tuša. Konec lanskega leta decembra so se delavke postavile za sebe in dvignile glas z napovedano stavko. Sindikat je pokazal moč. To je omogočilo ne samo dviga plač za vse zaposlene nad minimalno in da v prihodnosti delavke nikoli več ne bodo pod minimalno plačo, ampak tudi neekonomske pridobitve: več dopusta (plačan skrbniški dopust), prezaposlovanje agencijskih delavcev, pravica do odklopa. Kolektivna je izhodišče za nadaljne izboljšave v Tušu in panogi. Velik izziv bo delovni čas. Naj bo uspeh delavk Tuša spodbuda vsem delavkam in delavcem, da lahko uspemo. “

Ladi Rozic, Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS), je pohvalil socialni dialog v Tušu, ki bi moral biti zgleda za panožno raven: “V zadnjih 6 mesecih smo imeli v Tušu kvaliteten socialni dialog, pogajanja so potekala zgledno, z obeh strani je bil interes, da skupaj izboljšamo plače ter druge standarde. Skupni uspeh v Tušu je zgled za delavke ostalih podjetij in dobra popotnica za naša prizadevanja na ravni panoge. Delodajalci namreč nimajo posluha za delavstvo in nam želijo odvzeti celo že izborjene standarde kot sta dodatek za delo v popoldanski in nočni izmeni. Naj bodo pogajanja v Tušu spodbuda tudi za panožno raven.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.