18:05, čet, 28. Mar

Program Varno na kolesu letos spodbudil medgeneracijsko povezovanje





Program Varno na kolesu, ki to šolsko leto poteka že 11. zapored, letos spodbuja medgeneracijski dialog, so sporočili organizatorji programa. Učenci slovenskih šol so v prvem polletju v okviru programa opravljali naloge in preverjali, kako so prometna znanja pridobivali nekoč in kako pomembno prevozno sredstvo je bilo nekoč kolo.

Vse bolj priljubljena kolesarska kultura in zavedanje o pomembnosti trajnostne mobilnosti sta spodbudili povezovanje med učenci slovenskih osnovnih šol ter njihovimi dedki in babicami. V okviru programa Varno na kolesu, ki ga je zasnovala družba Butan plin s partnerji, so sodelujoči učenci raziskali, kako so prometna znanja pridobivali nekoč in kaj vse se je spremenilo.

Stari starši so izpostavili, da se je kolo nekoč največ uporabljajo za odhod k maši, na njivo, po opravkih ali v trgovino. V šolo so navadno hodili peš. Ceste so bile takrat večinoma makadamske. Urejenih kolesarskih poti, kot jih poznamo danes, niso imeli. Več koles so pri hiši imele le premožnejše družine, nekateri pa so si kolesa delili z brati ali sestrami.

Kolesarski izpit

Mnogi so se kolo naučili voziti šele med 5. in 7. letom starosti, nekateri celo kasneje, tudi po 12. letu, ko so prejeli prvo kolo. Ustrezna zakonodaja, ki je urejala opravljanje kolesarskih izpitov, je bila sprejeta v 70. letih 20. stoletja, zato babice in dedki učencev kolesarskega izpita niso opravljali, so sporočili organizatorji programa Varno na kolesu.

Kot ugotavljajo učenci, ki so sodelovali v projektu, je danes kolesarska kultura vse bolj prisotna in priljubljena. Kolesarjenje je postalo pomemben del vsakdanjega življenja, saj ljudje vedno bolj razumejo pomen trajnostne mobilnosti in zdravega načina življenja. Kolesarske steze in infrastruktura so se v zadnjih letih zelo izboljšale, kar je prispevalo k boljši varnosti kolesarjev in tudi k večjemu številu kolesarjev na cestah. Vse več ljudi se odloča za kolesarjenje kot alternativni način prevoza, kar doprinese k manjšemu onesnaževanju okolja in izboljšanju kakovosti zraka.

“V obdobju 11 let, odkar izvajamo program Varno na kolesu, opažamo pozitivne premike predvsem pri uporabi kolesa in spodbujanja trajnostne mobilnosti v osnovnih šolah. Če je bila misel o organizaciji kolesarskega izleta nekoč nepredstavljiva, je danes to vse pogostejša praksa v številnih slovenskih osnovnih šolah. Sistemsko urejeno področje prometne vzgoje je zelo pomembno, učitelji pa nosijo pomembno vlogo pri prenosu znanja na mlajše generacije,” je ob tem poudarila vodja programa Varno na kolesu Tanja Medved.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.