02:44, čet, 25. Apr

Projekt Cinderela tudi po zaključku usmerjen v prihodnost





Mariborsko javno podjetje Nigrad d.o.o. je v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo za Podravje – Maribor novembra lani uspešno pripeljalo do konca 4-letni Horizontov projekt Cinderela.

Projekt Cinderela se je osredotočal na prihajajočo intenzivnejšo urbano gradnjo, saj se predvideva, da bo do leta 2050 v urbanih predelih živelo skoraj 86 % svetovne populacije. Ker je gradbeništvo velik porabnik surovin, so potrebni novi, bolj trajnostni pristopi, ki so hkrati ekonomsko bolj učinkoviti.

Nigrad je v Dogošah saniral degradirano območje in vzpostavil proizvodnjo predelave odpadkov v gradbene kompozite, ki jih bo uporabljal pri gradnji v mestu.

FOTO: RRA Podravje – Maribor Nigrad d.o.o.

Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor, do pripojitve Inštitut Wcycle Maribor, je bil v Cindereli povezani partner Nigrada, s katerim je družno izvajal številne projekte aktivnosti. Odgovorni so bili tudi za izdelavo dveh strateških dokumentov-rezultatov projekta, in sicer za izdelavo Strategije in Smernic za prehod mesta Maribor v krožno gradbeništvo.

Brina Novak, vodja projekta Cinderela na Regionalni agenciji za Podravje – Maribor, ob tem pojasni, da so bile v okviru projekta uspešno izvedene vse planirane projektne aktivnosti: “Narejena je bila revitalizacija degradiranega območja v Dogošah, zgrajena dovozna cesta in demonstracijski objekt iz sekundarnih gradbenih materialov. Z njihovo proizvodnjo Nigrad nadaljuje tudi po uradnem koncu projekta, tako da bo znanje, pridobljeno v Cindereli, pri svojem poslovanju uporabljal in nadgrajeval tudi v prihodnosti.”

In kakšne odpadke pravzaprav predelujejo?

Cilj v proizvodnji je bil analizirati tehnične, tehnološke in upravne možnosti predelave in uporabe različnih nenevarnih gradbenih odpadkov za ponovno uporabo. “Projekt je bil odlična priložnost raziskati uporabo krožnih pristopov pri izvajanju Nigradovih dejavnosti s ciljem čim bolj optimalno uporabiti lastne vire-gradbene odpadke in jih v lastni proizvodnji predelati v gradbene kompozite,” poudari Novakova. In kakšen doprinos ima omenjen projekt za Maribor? Novakova pojasni, da lahko uporaba principov krožnega gradbeništva na nivoju javnih podjetij poleg očitnih okoljskih koristi v prihodnosti prinese nižje stroške gradnje v mestu in z izmenjavo ter ponovno uporabo lastnih virov tudi boljši servis javnih podjetij znotraj mariborskega holdinga.

“Znanje in izkušnje, pridobljene v Cindereli, bosta tako Nigrad kot RRA Podravje – Maribor v prihodnosti skušala še nadgraditi in jih prenesti na nivo mesta oziroma regije,” še zaključi sogovornica. Skupna vrednost projekta CINDERELA je sicer znašala 7.772.706,25 EUR, od česar Evropska unija v obliki nepovratnih finančnih sredstev prispeva 6.729.219,00 EUR.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.