2:48, petek, 27.09.2024
Maribor

Prostofer bo junija zaživel tudi v Mariboru

Mestna občina Maribor se bo predvidoma že junija pridružila 86 slovenskim občinam, ki so del mreže Prostofer, ki pod okriljem zavoda Zlata mreža opravlja prostovoljske brezplačne prevoze starejših občanov, kadar ti svojih najnujnejših opravkov ne zmorejo urediti sami. Mestna občina je v ta namen že zagotovila dve električni vozili.

Kot je povedala podžupanja Alenka Iskra, so si za podoben projekt prizadevali že od začetka mandata, vendar prave rešitve niso našli, dokler ni z njimi navezal stika direktor Zlate mreža Miha Bogataj in jim predstavil Prostoferja.

V sklopu omenjenega projekta prostovoljci z osebnimi vozili prevažajo starejše, ki nimajo drugih možnosti prevoza do opravkov kot so obisk bolnišnice, zdravstvenega doma, domov za starejše.

Po besedah Bogataja gre za vseslovenski projekt, ki bo do konca leta verjetno prisoten že v stotih občinah. Ker je Maribor njihova doslej največja občina, je to tudi za zavod velik izziv. Ob tem je poudaril, da Prostofer ni taksi služba za starostnike, pač pa je namenjen tistim občanom, ki nimajo svojcev, so gibalno ovirani ali pa nimajo ustreznih prejemkov, da bi si lahko privoščili prevoz z javnim potniškim prevozov ali taksijem.

“Ker gre za socialni projekt, se seveda z njim ne da iti v kino ali gledališče, pač pa z njim zagotavljamo prevoze v bolnišnico, zdravstveni dom ali lekarno, tudi v javne ustanove, kot so občina, upravna enota, banka ali pošta, z njim bo mogoče tudi v trgovino ali na pokopališče,” je dodal Bogataj.

Prostofer ima enoten klicni center na brezplačni številki 080 10 10, ki bo za naročilo prevoza na voljo občanom od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure. Ko občan naroči prevoz, klicni center prevzame vlogo koordinatorja, za prevoz zagotovi voznika ter nato obvesti uporabnika, kdo bo njegov prevoznik.

Lani so po Bogatajevih besedah opravili več kot 20.000 prevozov za 14.000 različnih uporabnikov, pri projektu pa je sodelovalo že več kot tisoč prostovoljnih voznikov. V Mariboru želijo na vsako vozilo zagotoviti vsaj deset voznikov, skupaj torej 20, pri čemer se jih je za projekt enajst že prijavilo.

Ob tem je Bogataj potencialne prostovoljce pozval, da se pridružijo njihovi veliki družini tudi v Mariboru, saj bodo tako lahko občanom zagotovili čim večje število prevozov.

Sicer pa je podžupanja Iskra še spomnila, da so v aktualnem mandatu za starejše ustanovili tudi svet za starejše, ki skrbi za komunikacijo in reševanje posameznih izzivov starejših z mestno občino in širše.

Ker starejši občani sodijo med ranljive skupine in potrebujejo posebno obravnavo, je mariborska občina pripravila tudi akcijski načrt Starosti prijazen Maribor, ki je v sklepni javni obravnavi in ga bo kmalu obravnaval tudi mestni svet, je dodala podžupanja.

Hkrati so tudi v sklepni fazi javnega poziva za pripravo strategije socialnega varstva za starejše, ki bo veljala za obdobje naslednjih petih do sedmih let in bo ugotavljala, kje so največji izzivi na tem področju ter kako bodo razvijali ter financirali storitve, s katerimi bo bivanje za starejše v mestu enako kakovostno kot za druge skupine.

Novega projekta se je razveselila tudi članica mestnega sveta za starejše Jelka Kolmanič, ki je povedala, da ima mesto zelo veliko število starejše populacije. Ta predstavlja kar 23 odstotkov prebivalstva, starejšega od 65 let, kar je največ med velikimi občinami. Tudi zato so ustanovili organ, ki se bo ukvarjal s problematiko starejših, ki niso zahtevni, jim pa zelo veliko pomenijo malenkosti kakršna je tudi Prostofer.

vir: sta

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...