22:26, čet, 28. Mar

Protestnik z laserjem poškodoval pilota v helikopterju, ki je iz zraka spremljal shod





Policijska uprava Ljubljana je dopolnila obvestilo o ukrepih policije na neprijavljenem protestnem shodu v Ljubljani.

Policisti so v okviru varovanja do sedaj zaznali 164 kršitev Zakona o javnih zbiranjih in 166 kršitev Zakona o javnem redu in miru (večinoma gre pri obeh zakonskih podlagah za iste kršitelje), 1 kršitev Zakona o osebni izkaznici, 1 osebi so zasegli prepovedano drogo, 1 osebi je bil zasežen solzivec, prav tako sta bili zaznani dve kršitvi cestno prometnih predpisov in 1 kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega, kateremu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Poškodovanje tuje lastnine 

Do sedaj je bilo zaznanih 8 kaznivih dejanj. Gre za kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj. Med navedenimi kaznivimi dejanji preprečitve je prišlo do primera, ko so neznani storilci na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, ki pa za varnost letalskega prometa predstavlja hudo nevarnost, zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov v zrakoplovu in posledično temu nevarnost za poškodbe oči posadke. V konkretnem primeru je eden izmed pilotov utrpel poškodbe očesa in je iskal zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa še ni znana. Navedeno dejanje je skrajno nevarno in le naključje je botrovalo temu, da ni vsa posadka utrpela poškodb vida kar bi lahko tudi vodilo do tragičnih posledic.

V času varovanja neprijavljenega shoda je bilo skupno pridržanih 27 oseb na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije, vse osebe so bile po preteku razlogov izpuščene.

Potrebna so bila prisilna sredstva, pojasnjujejo policisti 

Na splošno policisti pojasnjujejo, da so bila za zagotovitev javnega reda uporabljena potrebna prisilna sredstva, da je bil učinkovito zagotovljen javni red. Policisti so poleg fizične sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice uporabili ščite, specialno oklepno vozilo (z ograjo), plinski razpršilec, konjenico in službene pse.

Med izvajanjem pooblastil sta bila poleg pilota lažje poškodovana še dva policista. O poškodbah protestnikov do sedaj niso seznanjeni. Ob zaključku protesta je v križišču Šubičeve in Slovenske ceste do policistov pristopila oseba s hudimi zdravstvenimi težavami (ki sicer niso bile povezane s protesti), policisti pa so osebi takoj zagotovili nujno medicinsko pomoč.

Nadaljuje se zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.