13:08, pet, 29. Mar

Prve novosti 60. Kurentovanja na Ptuju že znane





Ptuj bo uradna evropska karnevalska prestolnica 2020. Pričakujejo 100.000 obiskovalcev, več kot 1.000 kurentov in čez 7.000 mask v skupinah iz 15 držav s treh kontinentov. Prvič bodo Ptuj obiskale tudi beneške maske.
Festival bo 15. februarja odprla povorka tradicionalnih pustnih likov, na pustno nedeljo bodo gostili mednarodno karnevalsko povorko, 11 dni pa bo Ptuj z desetinami prireditev tudi največji muzej pustne kulturne dediščine v Evropi.

novinarska v Ljubljani Kurentovanje“V zatišju med martinovim, ko se uradno začnejo priprave na naš osrednji zimski kulturno-etnografski festival, ter prižigi veselodecembrskih lučk po slovenskih mestih, je Slovenski turistični informacijski center (STIC) v Ljubljani včeraj gostil prvo medijsko druženje pred jubilejnim 60. Kurentovanjem na Ptuju. Seveda pa bo sledilo še kakšno na Ptuju,” so sporočili organizatorji 60. Kurentovanja.

Predstavnikom sedme sile so projekt, ki ga je pod svoje okrilje vzel tudi UNESCO, bralcem pa ga kot eno najatraktivnejših festivalskih izkušenj priporoča vplivni vodič Lonely Planet, predstavili županja MO Ptuj,
Nuška Gajšek, predsednik FECC in programski vodja Kurentovanja, Branko Brumen, direktorica javnega zavoda za turizem Ptuj, Tanja Srečkovič Bolšec, Darko Cafuta kot Baron Jakob Zekel Videmski, 17. princ karnevala, ter vsestranski ustvarjalec s Ptuja in prijatelj Kurentovanja, Tadeja Toš.

kurent
Prvo druženje je bilo v Ljubljani tudi zato, ker želijo organizatorji 11-dnevnega mednarodnega pustnega festivala le-tega pozicionirati kot vseslovenski dogodek, z besedami županje: “Ptujčani že vedo kaj imajo, ostale pa moramo malo spomniti, da si že zdaj, ko bodo na stene obešali nove koledarje, na njih označijo, da bo 2. februarja Kurentov skok, ki je res posebno doživetje, 60. Kurentovanje pa bo potekalo od 15. do 25. februarja 2020. In ja, tistih 10 dni na Ptuju je res čarobnih.”

“Jaz našega negovanja tradicije ne razumem kot preoblačenje, iskanje podobe, ki je izven tebe, ampak ravno obratno: na ta način pride na plano tvoj pravi jaz. Spomladanski jaz, klic svetlobe, rojevanje in spreminjanje v naravi. In to je čas, ki ga je kljub nizkim temperaturam, zaradi topline naših ljudi, bistveno doživeti na Ptuju,” poudarja Tadej Toš in nadaljuje: “Kurentovanje je za nas velik praznik in tu smo zato, da povabimo čim več ljudi, da se nam na teh lepih dogodkih pridružijo, da se zbližamo. Pa še to: Ptuj nima dosti hotelov – rezervirati jih je treba zdaj!”

Vodja mestne turistične organizacije k temu dodaja, da je: “Logistika res zahtevna, a v 60. letih smo se že dobro izurili, poseben izziv pa je mednarodna nedeljska povorka, ko Ptuj v enem dnevu obišče 50.000 gostov. A Ptujčani znamo živeti s tem, pustni čas je pri nas poseben, to je čutiti na vsakem koraku in lepo je videti mesto, ko je tako živo in so ulice polne mask. Bi pa še omenila, da bomo ob drugih novostih na pustno sredo prvič gostili srečanje kurentov, ki bodo v popoldanskem času napolnili mesto, sicer pa se bo v sklopu celotnega festivala zvrstilo okoli 180 različnih dogodkov.”
“Ptuj bo leta 2020 uradna Evropska prestolnica karnevalov. Seveda imamo v Sloveniji tudi številna druga pustovanja, bistvena razlika pa je v dimenziji,” poudarja programski vodja, Branko Brumen. “Nenazadnje so obhodi Kurentov vpisani tudi v register nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCU, Ptuj se v času Kurentovanje preobrazi v največji muzej pustne kulturne dediščine v Evropi na prostem, in to je tista duhovna podstat, ki je naše druge pustne prireditve in običaji nimajo.”

Vsak karneval, ki da kaj nase, ima seveda tudi kralja ali princa. Posebnosti ptujskega so, da na dve leti izbirajo princa karnevala in vinsko kraljico (letos so slednjo), da kandidate za princa nominira več kot 50 društev s Ptuja in okolice, ki sodelujo pri Kurentovanju, in da prinčeve naloge niso omejene le na čas od martinovega do pepelnice: “Kurent sem že 36 let, ob tem, da sem obraz festivala in da povezujem društva pri pripravah, pa predstavljam Kurentovanje tudi na tujih karnevalih. Tja v glavnem vozimo druge karnevalske like, saj je pojavljanje kurentov omejeno le na čas od svečnice do pepelnice.”

Ptuj ob 60. Kurentovanju Evropska prestolnica karnevalov, ob jubileju pa bo gostil tudi 40. kongres FECC, največjega združenja karnevalskih mest in festivalskih organizacij s preko 600 člani.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.