17:14, sre, 24. Apr

Prve prireditve 24. festivala Dnevi poezije in vina že privabljajo goste





Danes, 27. avgusta, se na Ptuju pričenja 24. festival Dnevi poezije in vina, ki bo pesniško besedo in promocijo najodličnejših slovenskih vin ob bogatem spremljevalnem umetniškem programu združeval vse do sobote, 29. avgusta. Triintrideset pesnic in pesnikov iz šestnajstih držav sveta bo v štirih dneh nastopilo na več kot 60 dogodkih.

Program bo kljub omejitvam zaradi epidemije razkošen in večinoma izveden v živo, le manjši del virtualno. Zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov in omejenega števila mest so za nekatere dogodke potrebne predhodne prijave z obrazcem na spletni strani festivala. Za uvod v festival so včeraj s pesniško-glasbenim dogajanjem Večeri pred dnevi naselili Ptuj, Potrno (Avstrija), Krško, Pruh in Ljubljano.

Večer pred Dnevi. Stihi pod steno, Kamnolom Pruh nad Svečino

Danes se je dogajanje na Ptuju pričelo ob 11. uri, ko se je v video pogovoru v MuziKafeju festivalu pridružil častni gost John Burnside. Zvečer bo z branjem Odprtega pisma Evropi festival odprla avtorica pisma, madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth, nato pa sledi Veliko pesniško branje in koncert Koala voice.

Dnevi poezije in vina 2017, foto: Matej Pušnik

Danes se lahko obiskovalci udeležijo še zasebnega branja v rovu pod Ptujskim gradom, kjer bo pesmi v temi prebiral Sergej Harlamov. Sledi 70. Huda pokušnja! pri gostiteljici Nevenki Dobljekar, z degustacijo vin Winery Mihelin z Bizeljskega in pesniškim branjem Versopolis italijanske pesnice Gaie Ginevra Giorgi . Otroci se bodo lahko v domu KULTure muziKafe udeležili Pravljično-poetičnih uric z Liljano Klemenčič, v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj pa bo ob izidu knjige V besedah (Beletrina 2020), otvoritev razstave in pogovor o življenju in delu pesnika Daneta Zajca. Festival se seli tudi v Ljutomer, ker bosta pesmi brali poljska pesnica Krystyna Dąbrowska in Urška Kramberger ter v Mursko Soboto, kjer gostujeta Mohan Rana iz Indije in Mikael Vogel iz Nemčije. Po otvoritvi na Vrazovem trgu se bo večer zaključil s polnočno posvetitvijo častnima gostoma v izvedbi ptujskega Teatra III.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.