05:02, sre, 24. Apr

Prvi jesenski dan bo postregel z oblačnim vremenom, ponekod bo deževalo





Danes je jesensko enakonočje. Ob 15.31 se bo začela tudi koledarska jesen. Prvi jesenski dan pa bo ponekod prinesel oblačno in deževno vreme. Po napovedih Agencije RS za okolje (ARSO) bodo jutranje temperature po državi dosegle do 16 stopinj Celzija, dnevne pa do 25 stopinj.

Na severovzhodu bo razmeroma sončno in večinoma suho. Drugod pa bo spremenljivo, na zahodu tudi pretežno oblačno, je zapisano na spletni strani ARSO. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo možne plohe in posamezne nevihte. Ponekod bo pihal veter južnih smeri.

Vir: pixabay.com

Jutri, v sredo bo spremenljivo, na zahodu pretežno oblačno. Možne bodo plohe, predvsem ob morju tudi nevihte. Oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami in nevihtami se bo v zahodnem delu države nadaljevalo tudi v četrtek. Drugod bo deloma sončno, lahko nastane kakšna ploha. Pihal bo jugozahodnik, so še zapisali.

Enakonočje je sicer čas, ko je sonce natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Do pojava pride dvakrat letno, in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni. S septembrskim enakonočjem se na severni polobli začenja jesen, na južni pa pomlad.

Od danes naprej je jesen, ki bo trajala vse do 21. decembra, ko se bo zgodil Sončev obrat ali zimski solsticij, ko bo dan najkrajši, noč pa najdaljša. Na južni polobli se takrat začenja poletje.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.