09:23, čet, 4. Jul

Prvi trener Pogačarja Koncilja: Prepričan sem, da bo Tadej danes šel na etapno zmago





Prvi trener slovenskega kolesarja Tadeja Pogačarja Miha Koncilja te dni spremlja svojega nekdanjega varovanca na dirki po Franciji. Tako kot skoraj vse poznavalce ga je velika razlika do Danca Jonasa Vingegaarda v torkovem kronometru presenetila. Kot je dejal za STA, bo Pogačar v nadaljevanju dirke naredil vse, da zaostanek izniči.

“V to sem prepričan in če ne drugega se mi zdi, da bo danes poskušal vse narediti, da dobi etapo. Je nekdo, ki se nikoli ne preda. Če pa kaj velja zanj, je to to,” je dejal trener kolektiva Pogi Team, ki v Sloveniji razvija mlade kolesarske talente.

Pogačarja je Koncilja spoznal kot trener ljubljanske ekipe Rog in ga treniral sedem let do njegovega odhoda med poklicne kolesarje leta 2018. O torkovem razpletu kronometra je prepričan, da je bil 24-letni član UAE Team Emirates zelo razočaran.

“Prepričan sem, da ne s svojo vožnjo, saj menim, da se je dobro odrezal. Ampak nad to razliko, kako velika je bila. Človek bi pričakoval, da bi en ali drug na dober dan naredil pol minute razlike, tako pa je bila minuta in 38 sekund. To je tisto, kar ga je verjetno prizadelo in dalo misliti, kako je do tega lahko sploh prišlo.”

Kot je izpostavil Koncilja, je po izračunih Danec na kilometer kronometra pridobival štiri sekunde v svoj prid. “To je ogromno, da pridobivaš v povprečju štiri sekunde na kilometer. Nekje v francoskih medijih sem zasledil, da je bila največja razlika na Touru, ki jo je ustvaril zmagovalec v zadnjih 20 letih na kakšnem kronometru, 2,5 sekunde. To vse pove.”

A ob tem verjame, da se Pogačar ne bo predal. “Kot ga poznam, je to hitro predelal in se je pripravil psihično za nadaljevanje dvoboja,” je dodal slovenski državni prvak med starejšimi mladinci iz leta 1999. Pričakuje, da bo Pogačar z ekipo UAE Team Emirates danes napadal na celotni trasi. “Menim, da imajo precej dobre možnosti, da sprožijo daljši napad z Adamom Yatesom in s tem prisilijo Jumbo-Vismo, da porabi precej več moči. S tem bodo poskušali Vingegaarda čim prej osamiti.”

Pri tem Koncilja izpostavlja, da se je na letošnjem Touru že zgodilo, da je Vingegaard blestel en dan, nato pa je bilo precej drugače drugi naslednji dan. To se je zgodilo na peti in šesti etapi, ko je Danec najprej s precej razlike ugnal Pogačarja, nato pa je na Col de Tourmalet razliko pomembno zmanjšal Pogačar.

“Če bi se to danes spet zgodilo, je treba vedeti, da je na koncu etape najtežji klanec letošnje dirke, Col de la Loze. V zadnjih 500 metrih lahko nekdo brez težav zaostane tudi več kot pol minute, tako da sem prepričan, da Tadej še ni obupal. Mislim, da je vse še možno, ostaja še pet dni dirke, kolesarstvo je vendarle zelo nepredvidljiv šport in marsikaj se lahko zgodi,” je s pogledom proti naslednjim dnem še ocenil Koncilja.

A ob tem je nekdanji trener danes prvega kolesarja sveta vendarle dodal, da ima Vingegaard precejšnjo psihološko prednost in posledično veliko lažjo pot do rumene majice v nedeljo v Parizu.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.