15:24, sob, 6. Jul

Psihologinja o dogajanju, v katerega je bil vpleten župan: “Poskusi sankcioniranja lahko učinkujejo le, kadar so izvedeni na spoštljiv način”





Incident v Mariboru, v katerem je bil vpleten mariborski župan Saša Arsenovič, je presenetil mnoge. Včeraj sta pred kamere stopila tako oče 13-letnega fanta kot župan. Vsak je predstavil svojo plat. Obrnili smo se na izr. prof. dr. Katjo Košir iz Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in jo prosili za komentar na dogodek, ki ga objavljamo v celoti.

Predvsem poudarjam, da zaenkrat obstajata dve različici opisa dogodka in da je kakršno koli opredeljevanje, kdo ima prav oziroma obsojanje vključenih brez poznavanja situacije krivično in se ga je smiselno vzdržati. Zato bo tudi moj odgovor splošen.

Seveda je prav, da se mladostnike opozori, omeji in sankcionira v neprimernem vedenju in vandalizmu. Pri tem je pomembno, da predstavlja odziv oziroma sankcija za mladostnike izkušnjo, ki jim omogoča, da prepoznajo, da so se vedli neprimerno, obenem pa jih ne žali, sramoti ali ponižuje. Slednje namreč lahko vodi v to, da se njihovo moteče vedenje še okrepi, ker opozorilo oziroma sankcijo dojemajo kot neprimerno in zato »odpišejo« njen pomen oziroma vsebino sporočila. Poskusi sankcioniranja pa lahko učinkujejo le, kadar so izvedeni na spoštljiv način.

Seveda je pomembno tudi, da starši opozorila oziroma sankcije, ki so jih mladostniki deležni v kontekstih izven doma, slišijo in vzamejo resno. Predpogoj za to pa je ponovno, da so ta opozorila primerna in spoštljiva. V nasprotnem primeru je precej verjetno, da bodo starši bolj usmerjeni v zaščito svojega otroka kot v dejstvo, da se je ta vedel neprimerno.

ff.um.si

V situaciji županovega odziva na neprimerno vedenje skupine mladostnikov trenutno obstajata dve različici zgodbe, ki se v nekaterih ključnih vidikih razlikujeta. Vendarle pa se zdi, da predstavlja situacija primer, kako se takšnih problemov ne naslavlja.

Učni potencial te situacije, torej priložnost, da bi na spoštljiv način omejili problematično vedenje mladostnikov, ni bil izkoriščen, konflikt pa se je z obravnavo v medijih in z odsotnostjo komunikacije med obema stranema še poglobil.

Ne glede na to, katera izmed različic zgodbe je bolj skladna z dejanskim dogajanjem, pa je zadnja županova izjava, češ da si takšnih otrok ta družba niti ne želi, skrajno neprimerna in jo obsojam. Mladostništvo je formativno obdobje in prav od odzivov odraslih na njihova včasih tudi neprimerna ravnanja je odvisno, kakšni odrasli ljudje bodo postali. In vse kaže, da župan svoje priložnosti pri tem ni izkoristil.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.