07:52, pet, 29. Mar

Ptuj danes znova prizorišče festivala Salon Sauvignon





Dominikanski samostan in njegova okolica na Ptuju je bila danes znova prizorišče že osmega festival vina, kulinarike in umetnosti Salon Sauvignon. Dogodek je tudi tokrat združuil vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane ter glasbo in poezijo. Na dogodku je sodelovalo okoli 60 vinarjev, večinoma iz Slovenije, nekaj pa jih bo tudi iz sosednje Hrvaške.

Dogodek velja za nekakšen uvod v bogato festivalsko poletje najstarejšega slovenskega mesta, letošnja izvedba pa bo po dveh letih spet potekala v bolj običajnih razmerah, brez omejitev in v obsegu, kot so ga obiskovalci vajeni.

Po besedah direktorja festivala Slavka Dobnika delajo na tem, da mu znova dajo izdatno mednarodno noto, kot je to bil običaj pred izbruhom epidemije covida-19. Za zdaj so se najbolj opogumili hrvaški vinarji, kar nekaj bo tudi primorskih, večinoma pa bodo svoja vina predstavljali štajerski, kjer je sauvignon tudi doma.

Že pred današnjim osrednjim dogodkom so med tednom izvedli festivalsko ocenjevanje vin, ljubitelji sort sauvignon in cabernet sauvignon, ki ob chardonnayu sodita med tri najbolj priljubljene sorte na svetu, pa bodo na osrednjem sobotnem dogodku lahko ponovno pokusili več kot 100 vrhunskih vin.

Tudi letos bo festival povezan s kulinariko in umetnostjo. Potem ko koncerta lani zaradi epidemioloških ukrepov niso mogli izvesti, bo letos za glasben del dogajanja poskrbela pevka Ditka s svojimi priredbami poezije Ferija Lainščka.

Grozdna sorta sauvignon je ob svoji tradicionalni domovini v Franciji v vinski regiji Sancerre našla svoj drugi dom na Ptuju in Štajerskem. Temelj za to zahtevno žlahtno sorto je zgodovinski razvoj ptujskega vinogradništva in vinarstva, ki so jo rodovi vinogradnikov gradili skozi stoletja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.