11:21, sob, 6. Jul

Ptuj se z izvedbo turističnih vodenj pridružuje mednarodnemu dnevu turističnih vodnikov





Letošnje praznovanje mednarodnega dne turističnih vodnikov poteka pod geslom »Turistični vodniki sodelujemo pri ponovnem zagonu turizma«. S ptujskimi vodniki se boste lahko prepustili spoznavanju mesta, zgodovine in tradicije v živo ali v digitalni obliki.

Praznovanje mednarodnega dne turističnih vodnikov bo potekalo z različnimi dogodki od 17. februarja do vključno 21. februarja. »Turistični vodniki so ogledalo mesta, imajo izjemno moč, ko turistom dajejo vpogled v zgodovino našega mesta. V Zavodu za turizem Ptuj si prizadevamo za tesno sodelovanje z vodniki. Letno pripravimo več srečanj, prav tako v partnerstvu z njimi izvajamo različna tematska izobraževanja,« izpostavlja direktorica Zavoda Tanja Srečkovič Bolšec.

Na Ptuju se lahko fizičnemu turističnemu vodenju pridružite v soboto, 19. 2. 2022, ob 10.00, ko bo turistična vodnica Vika Šuligoj izvedla turistično vodenje z naslovom: Ptuj – Njegova vinska ter pustna tradicija. Zbirno mesto je pri Ptujskem prstanu (Zadružni trg – pri Dravski brvi). Vodenje je primerno za vsakogar, prijave se sprejemajo na telefonski številki: 031 331 082. Turistična vodnica Vila Šuligoj o svojem poslanstvu vodnice pravi: »S katere koli strani prihajaš v naše mesto, vedno te že na daleč pozdravi naš ptujski grad in veš, da te čaka zgodba; zgodba, ki jo pišejo in so jo pisali ljudje skozi čas. Vodenje je zame povezovanje ljudi skozi pripovedovanje zgodb. Različnost v enakem in enakost v različnosti. Zgodbe, ki jih ustvarja trenutek, da postanejo del neskončnega časa.

Mednarodni dan turističnih vodnikov sovpada z 62. Kurentovanjem

Lepo je slišati zgodbe in lepo jih je pripovedovati. Velika odgovornost, privilegij in čar je v tem povezovanju biti vodnik, posredovalec in soustvarjalec zgodb.« Virtualno vodenje po III. Mitreju dne 21. 2. 2022 ob 10.00 na FB strani Visit Ptuj pa pripravlja Tanja Ostrman Renault, dolgoletna ptujska vodnica: »Pri delu turistične vodnice zmeraj odkrivam nešteto stvari: ljudi, kulture, jezike, navade in konec koncev ali pa predvsem samo sebe. Nikoli ni enako, zmeraj je edinstveno in popolnoma drugačno. Spreminja se odnos do marsičesa, tudi do mojega rojstnega mesta Ptuj, ki ga, kot je to v vsakem odnosu, božam pa tudi grajam, a ga nikoli ne zapustim. In jutri bo spet drugače, ko bom drugim gostom v drugem jeziku govorila o Ptuju in se ponovno nekaj novega naučila o njem, nekaj novega odkrila v njem in nekoga novega navdušila nad njim.«

Ker letošnji mednarodni dan turističnih vodnikov sovpada z 62. Kurentovanjem, sta omenjeni vodnici posneli še virtualni sprehod čez zbirko tradicionalnih pustnih mask na Ptujskem gradu. Na FB straneh Kurentovanje in Visit Ptuj se jima lahko pridružite v ponedeljek, 21. 2. 2022, ob 12.00.

Obvezna je prijava

Turistična vodenja je pripravil tudi Zavod za turizem Ptuj, ki ob tej priložnosti pripravlja vodenja z naslovom Virtualni sprehod skozi tradicijo Kurentovanja, dne 21. 2. 2022 ob 16.00 in 1. 3. 2022 ob 12.00 na FB strani Kurentovanje. Aljoša Ciglar, organizator turističnega vodenja pri Zavodu za turizem Ptuj: »Virtualno vas bomo popeljali po kotičkih starega mesta ob Dravi, povezanih z bogato etnografsko dediščino in tradicijo Kurentovanja. Srečali se bomo z zanimivimi sogovorniki, ki kreirajo zgodbo enega največjih karnevalov na svetu.« Ob tem na Zavodu v soboto, 26. 2. 2022 ob 10.00, pripravljajo še eno vodenje: Spoznajte kurenta, kjer boste skupaj s turističnim vodnikom Aljošo Ciglarjem s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti interaktivno raziskovali ptujsko kulturno dediščino: »Zavod za turizem Ptuj je v okviru razpisa (MGRT) izvedel digitalizacijo treh enot kulturne dediščine. Kurent/korant, mestni stolp in mogočni Ptujski grad, ki kraljuje nad starim mestnim jedrom, predstavljajo osrednje tri simbole mesta Ptuj. S pomočjo računalniških tehnologij obogatene resničnosti bomo pogledali v preteklost in spoznali njihovo vlogo pred davnimi časi.«

Zaradi omejenega števila udeležencev je obvezna prijava na info@visitptuj.eu. Vsa vodenja v živo bodo izvedena v skladu z izpolnjevanjem pogoja PCT.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.