15:11, tor, 23. Apr

Ptujčani proti poseku dreves ob tržnici





Več kot 1200 Ptujčanov se je minule dni že podpisalo pod peticijo, s katero županu Miranu Senčarju in njegovim sodelavcem sporočajo, da nasprotujejo njihovim načrtom, po katerih bi zaradi prenove mestne tržnice posekali tamkajšnje mogočne stare cigarovce, ene redkih tako velikih dreves v starem mestnem jedru Ptuja.

Med pobudniki zbiranja podpisov je ptujski režiser in kulturnik Samo M. Strelec, sicer tudi kandidat za župana najstarejšega slovenskega mesta na zadnjih lokalnih volitvah. Skupaj z drugimi zahteva, da mestna občina pri prenovi najde rešitev, da ne bi padlo nobeno drevo, še posebej ne tista, ki so jih po pripovedovanjih zasadili že pred drugo svetovno vojno. Podpise pod peticijo zbirajo na spletu, ta teden pa so jih za vse tiste občane, ki ne uporabljajo spleta, začeli zbirati tudi na različnih lokacijah po mestu. Včeraj pa so pripravili tudi protestno akcijo, v kateri so na drevesa ob tržnici v srčkih pritrdili svoje argumente, zakaj naj jih ohranijo.

Po mnenju še ene ptujske gledališke ustvarjalke Romane Ercegovič je dovolj nestrokovnih posegov v zeleno življenje njihovega mesta, pri čemer navaja golosek okoli gradu ter žalostno in opustošeno podobo pred dominikanskim samostanom. “Ali ni veliko lepši občutek, če se prostorov dotikamo z občutkom in odgovornostjo do življenja? Ne le za trenutne osebne interese, temveč tudi za generacije, ki prihajajo. Modri starci so rekli: Ko boste uničili vse reke in posekali vsa drevesa, boste ugotovili, da se denarja ne da jesti. Zakaj ne bi tega ugotovili že prej,” je pod peticijo zapisala Ercegovičeva in dodala, da naj projekte vodijo ljudje, ki imajo strokovno znanje, dolgoročno vizijo in občutek za širše dobro mesta.

Miran Senčar, župan MO Ptuj.
Miran Senčar, župan MO Ptuj.

Na Mestni občini Ptuj odgovarjajo, da je del obstoječega drevoreda zaradi zagotavljanja celovitosti tržnične površine in prostora za prireditve treba odstraniti, ob tem pa dodajajo, da bo glede na gostoto krošenj ohranjenih 28 odstotkov drevoreda. Ostala naj bi tudi katalpa, iz katere raste breza, kar bi po njihovem mnenju lahko postala svojevrstna znamenitost nove tržnice. Celoten drevored pa bi po njihovem tržnico razdelil na dva dela.

Ob tem v županstvu dodajajo, da bo v okviru prenove zasajenih mnogo več dreves, kot jih je zdaj. Če danes na trgu stoji sedem dreves, jih bo v prihodnje 14, dve obstoječi katalpi, 10 gledičij in dva lipovca. Mestna občina bo namreč v sklopu javnega naročila od ponudnikov za zasaditev zahtevala nadstandardno velika nova drevesa, s čimer bodo zagotovili velike krošnje že ob zasaditvi.

Glede na prakso iz sosednjih razvitih držav je treba mestno drevje zaradi zagotavljanja varnosti menjati na približno 50 let. Zato bi bilo treba tudi sicer obstoječi drevored v bližnji prihodnosti postopno zamenjati z novimi drevesi,” še dodajajo na ptujski občini, za katero izbrani izvajalec ARK Arhitektura Krušec trenutno še pridobiva gradbeno dovoljenje.

Prenova mestne tržnice je ocenjena na 4,8 milijona evrov, pri čemer bodo glavnino denarja črpali iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Občina zdaj pripravlja dokumentacijo za izbor izvajalca arheoloških izkopavanj, medtem ko podpis pogodbe z izbranim izvajalcem načrtujejo v februarju 2018, ko naj bi tudi stekla dela.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.