00:27, čet, 25. Apr

Ptujčani ta teden o projektih participativnega proračuna





Občani Ptuja se bodo tateden odločali o tem, katere projekte želijo v svojih lokalnih okoljih prednostno izvesti v okviru razpoložljivih sredstev participativnega proračuna. Izbirali bodo lahko med 41 predlogi, ki so prispeli na poziv in ustrezajo razpisanim merilom. Mestna občina bo za izbrane v letu 2022 namenila 125.000 evrov.

Vir: Facebook Mestna občina Ptuj

Vsak občan bo podprl tri projekte

Kot so sporočili iz ptujske občine, se je po izteku roka za predložitev predlogov 9. maja sestala komisija za pregled in izbor projektnih predlogov, ki je ugotovila, da je prispelo 66 predlogov, vsi pravočasno. Vse predloge so pregledali ter proučili njihovo ustreznost, nato pa so jih v glasovanje uvrstili 41.

Ptujčani, ki so dopolnili 15 let, bodo lahko svoj glas oddali na predčasnem glasovanju v sredo med 15. in 19. uro na sedežu mestne občine, naslednjo nedeljo dopoldne med 8. in 12. uro pa se bodo o izbiri izrekali na sedežih svojih četrtnih skupnosti.

Vsak občan bo lahko na glasovanju podprl tri po njegovem mnenju najboljše pobude, in sicer tako, da bo najboljši podelil tri točke, drugi najboljši dve, tretji najboljši pa eno točko. Ob tem na občini opozarjajo, da bodo glasovnice, na katerih bodo glasovi oddani za manj ali več kot tri pobude, neveljavne.

Komisija je med predlagane potencialne projekte uvrstila takšne, ki prispevajo k uresničevanju javnega interesa in bodo izvedeni na občinskih zemljiščih, prav tako pa morajo biti namenjeni splošni javni uporabi in v zadnjih petih letih niso bili sofinancirani s strani občine. Njihova ocenjena finančna vrednost lahko znaša med 2000 in 25.000 evrov.

Med predlaganimi finančno najdražjimi predlogi sta na maksimalnih 25.000 evrov ocenjena projekta ureditve doživljajskega parka v Ljudskem vrtu in postavitve nove postaje sistema Pecikl na Ranci.

Višje vrednosti so še projekti postavitve skate objektov v že obstoječem skate parku v Ljudskem vrtu, postavitev fitnesa na prostem pri enoti vrtca Zvonček in v Športnem parku Spuhlja, ureditev piknik prostora na območju blokovskega naselja Ljudski vrt, ureditev zunanjih površin na območju medgeneracijskega prostora za Domom krajanov Rogoznica ter postavitev drogov za športno vadbo v Športnem parku Spuhlja.

Ptujska občina je ob tem dodatnih 25.000 evrov rezervirala za projekte, ki so namenjeni mladim od 15. do vključno 29. leta. Med temi je najdražji predlog vzpostavitev mobilne aplikacije Mladi na Ptuju, preko katere bi povezovali mlade ter vzpostavili urnik z dogodki in pomembnimi informacijami.

Predlog sofinanciranja organizacije koncertov

Predlagan je še predlog sofinanciranja organizacije koncertov oz. dogodkov ter zagotovitev osnovne tehnične opreme, subvencioniranje snemanja pesmi ali albuma ptujskih glasbenikov v studiu, mesečna organizacija dneva odprtih vrat ptujskih obrtnikov na ptujski tržnici ter brezplačno svetovanje mladim s ciljem preverjanja njihovega stanja duševnega zdravja.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.