09:02, čet, 25. Apr

Ptujske pekarne po odločitvi DUTB z novim vodstvom





Ptujske pekarne in slaščičarne, ki so od maja 2015 v postopku prisilne poravnave, imajo od petkove skupščine novega direktorja. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je s konverzijo dela finančnih terjatev v kapital družbe postala edini lastnik podjetja, je namreč razrešila Erika Hribarja in na njegovo mesto imenovala Igorja Ranfla.

 

Vir: Google Maps
Vir: Google Maps

Kot so pojasnili v DUTB, so zaradi učinkovitejšega in stroškovno racionalnejšega upravljanja na skupščini sprejeli tudi sklep o preoblikovanju podjetja iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo, s tem pa je prenehala obstajati tudi zakonska potreba po nadzornemu svetu.

Slaba banka bo tako odslej nad ptujsko pekarno izvajala neposreden nadzor v skladu z aktom o ustanovitvi, ob tem pa je na mesto direktorja imenovala Ranfla, doslej direktorja komerciale v omenjeni družbi. Kakšni so njihovi načrti glede družbe z okoli 50 zaposlenimi, v DUTB niso podrobneje razkrili, so pa dodali, da bodo sledili cilju maksimizacije vrednosti podjetja.

Prisilno poravnavo so uvedli na predlog največjega upnika Probanke v likvidaciji in ob tem, kot izhaja iz revizijskega poročila Viktorije Vehovec, med razlogi za insolventno stanje med drugim navedli ukvarjanje družbe s posli izven osnovne dejavnosti. Ptujske pekarne so bile namreč del imperija poslovneža Tomaža Ročnika, brata nekdanje prve dame Probanke Romane Pajenk, ki je prej solidno stoječe pekarne zadolžil z nakupi deležev v celjskem Klasju in Termah Topolšica.

Pekarne Ptuj so se v likvidnostnih težavah znašle že leta 2013, ko jim je Probanka, takrat že v postopku nadzorovane likvidacije, zablokirala račune in zavrnila reprogram njihovega 1,1 milijona evrov visokega kredita. Kako je družba poslovala lani, potem ko je bila poravnava potrjena, za zdaj še ni znano, leta 2015 pa je ustvarila 2,6 milijona evrov prihodkov in leto končala s skoraj 1,5 milijona evrov izgube.

Del lanskih policijskih preiskav, ki so novembra potekale v mariborskih prostorih DUTB oziroma nekdanje Probanke in pri Pajenkovi, so se nanašale tudi na milijonska posojila družbam Zlata Moneta II, Medaljon, Klasje in Ptujske pekarne, posojila slednjim pa so šla Ročnikovim podjetjem. Kot so nedavno v zvezi s tem postopkom pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu, je preiskovanje omenjenih sumov kaznivih dejanj še v fazi predkazenskega postopka.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.