03:23, čet, 25. Apr

Ptujskemu domu za gradnjo enote v Žabjaku skoraj 12 milijonov evrov





Dom upokojencev Ptuj, eden največjih v Sloveniji, je med 17 zavodi, ki so se znašli na seznamu prejemnikov sredstev v okviru razpisa za vlaganje v razvoj oz. dvig ravni infrastrukture za oskrbo starejših iz pobude React-EU.

Kot je povedala direktorica Vesna Šiplič Horvat, bodo skoraj 12 milijonov evrov namenili za gradnjo enote v Žabjaku.

Ker potrebe po institucionalnem varstvu iz leta v leto rastejo, saj se prebivalstvo v Sloveniji stara, so v ptujskem domu, ki ima poleg matične enote na Ptuju že zdaj v upravljanju tudi enote v Kidričevem, Muretincih, Juršincih in Kopru, že pred dvema letoma začeli načrtovati širitev v novo enoto Žabjak na Ptuju.

Junija letos so podpisali tristranski sporazum z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mestno občino Ptuj, mesec dni pozneje pa so oddali prijavo na omenjeni evropski razpis. Ministrstvo je odobrilo vsa zaprošena sredstva za projekt, s katerim bodo odpravili vse tri- in štiriposteljne sobe.

Načrtujejo fazno gradnjo

Šiplič Horvatova je vesela, da jim je na razpisu uspelo, ob tem pa dodala, da bosta časovni tempo in stiska relativno velika, vseeno pa verjamejo v uspeh. Doslej jim je uspelo že izdelati popise za projektno dokumentacijo, pravkar pa pripravljajo razpis za izvajalca gradbenih in obrtniških del.

“Načrtujemo fazno gradnjo, predvsem iz naslova že pridobljenih sredstev v letu 2020 za vzpostavitev dnevnih in začasnih namestitev, saj mora biti ta del končan in tudi pridobljeno uporabno dovoljenje do decembra 2022, za sredstva iz naslova React pa je dokončni rok junij 2023,” je terminski načrt pojasnila direktorica doma.

Po idejni zasnovi bo objekt v Žabjaku zasnovan v obliki črke L. Meril bo 10.345 kvadratnih metrov, v njem pa bo prostora za 150 stanovalcev, od tega 20 za začasne namestitve do treh mesecev in 12 za dnevno varstvo. Približno polovica mest bo v enoposteljnih sobah, polovica pa v dvoposteljnih.

Nekaj denarja tudi iz lastnih sredstev

Skupna vrednost projekta je po stalnih cenah ocenjena na 16,7 milijona evrov, zavod pa je finančno konstrukcijo zaprl tako, da ne bo potrebno dodatno zadolževanje, ki bi obremenjevalo sedanje ali prihodnje uporabnike njihovih storitev.

Ob že omenjenem evropskem denarju bodo nekaj manj kot 3,4 milijona evrov zagotovili iz lastnih sredstev, preostanek pa bo pokrit s strani strukturnih skladov, od koder so že prejeli dobrega 1,4 milijona evrov za vzpostavitev dnevnih in začasnih nastanitev.

Na razpisu ministrstva je bilo sicer uspešnih 17 domov za starejše in upokojence iz desetih regij, ki bodo za svoje projekte skupaj prejeli 93 milijonov evrov namenskih sredstev.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.