07:44, sre, 3. Jul

Ptujski mestni svet opravil konstitutivno sejo





Ptujski mestni svet je opravil konstitutivno sejo, na kateri so potrdili mandate vsem 29 svetnikom ter sprejeli ugotovitveni sklep o izvolitvi županje Nuške Gajšek. Ker je bila slednja ena od svetnic SD, jo bo nadomestila Sonja Purgaj. Gajškova sicer še naprej poudarja, da o formalni koaliciji ne razmišlja in da verjame v sodelovanje vseh list.

Kot je po seji povedala županja, ki bo na čelu najstarejšega slovenskega mesta drugi zaporedni mandat, formalno sklenjena koalicija po njenem mnenju vselej pomeni izključevanje dela mestnih svetnikov, česar pa si ne želi, saj želi tudi v novem mandatu čim širši konsenz.

“Skozi kampanjo smo identificirali enake izzive, zato bo treba poiskati tudi skupne rešitve. Če to ne bo mogoče, bo treba razmišljati tudi o formalizaciji dogovorov, a verjamem, da smo tukaj vsi zato, ker želimo dobro Ptuju,” je dejala Gajšek, medtem ko o kadrovskih zadevah in potencialnih imenih za podžupanski položaj za zdaj še ni želela govoriti.

Ne bo formalne koalicije

Prvo izredno sejo mestnega sveta je napovedala za 19. december, ko bodo potrjevali imena za odbore in komisije ter nadzorne odbore občine in Javnih služb Ptuj, takrat pa bo tudi bolj jasna kadrovska razdelitev med svetniškimi listami.

Vodja liste Gibanja Svoboda Metka Petek Uhan je povedala, da so že pred volitvami imeli namen tvorno sodelovati v mestni politiki, zlasti pri projektih, ki bodo prispevali k razvoju mesta. Želijo si dobrega sodelovanja in zlasti medsebojnega spoštovanja, o tem, ali pričakujejo podžupansko mesto, pa vodja skupine s štirimi svetniki prav tako ni želela govoriti, saj da se o tem za zdaj sploh še niso pogovarjali.

Čeprav torej na Ptuju ne bo formalne koalicije, kar pomeni, da ne bo niti opozicije, bo tja vseeno najlažje šteli SDS in Listo Andreja Čuša. V nobeni od obeh list se takšnega položaja ne otepajo, hkrati pa zagotavljajo, da bodo konstruktivni in da bodo podpirali vse projekte, ki bodo dobri za mesto in meščane.

Pri programskih točkah bodo našli skupen jezik

“Cenimo zamisel županje, da si ne želi ustvariti opozicije v mestnem svetu. Zagotovo se bomo našli pri programskih točkah. Čeprav ima dovolj glasov s svojimi političnimi partnerji, verjamem, da bo sodelovala z nami in poslušala tudi naše predloge,” je dejal vodja petčlanske svetniške skupine SDS Franjo Rozman, ki se je tudi sam potegoval za župana.

Enako število svetnikov ima tudi Lista Andreja Čuša, njen nosilec in še eden od neuspešnih županskih kandidatov Andrej Čuš pa predvsem upa, da bodo razprave v mestnem svetu z osvežitvijo sestave bolj razgibane. “Takšne seje, kot so bile zadnja štiri leta, ko je dobra polovica svetnikov prihajala zgolj pobirati sejnine, niso najboljše,” je dejal in obljubil, da bodo podpirali vse za Ptuj dobre projekte.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.