12:24, čet, 25. Apr

Ptujski proračun po rebalansu v višini 40,4 milijona evrov





Ptujski mestni svetniki so na današnji seji soglasno potrdili rebalans letošnjega proračuna občine, ki je zastavljen v višini 40,4 milijona evrov. To je za 10,7 milijona evrov več od sprejetega. Soglašali so tudi s podražitvijo ravnanja s komunalnimi odpadki, zaradi katere bo imelo povprečno gospodinjstvo za evro ali dva višje položnice.

Spremembe občinskega proračuna so po navedbah mestne uprave potrebne zaradi prenosa nekaterih nezaključenih investicij iz prejšnjega v letošnje leto, dviga obrestnih mer, cen vrtca in plač ter sprememb cen energentov.

Največje spremembe se nanašajo na projekt revitalizacije Stare steklarske in Vrazovega trga, ki je višji za 1,9 milijona evrov in se bo zaključil letos, ter odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Drave, ki se glede na načrtovana sredstva povišuje za 1,8 milijona evrov in se bo po trenutnih napovedih zaključil konec avgusta.

Vrednost izgradnje odseka kolesarskih povezav med Ptujem in Juršinci je višja za nekaj več kot 856.000 evrov, investicijsko vzdrževanje cestne infrastrukture pa se spreminja v znesku 780.000 evrov, ki bodo namenjena za obnovo dela Volkmerjeve ceste in kolesarskih povezav na območju ceste Na Postajo. Nova postavka v proračunu je ureditev garažnih površin za Minoritskim samostanom v načrtovanem znesku 100.000 evrov.

“Dodatnega zadolževanja ne predvidevamo, večinoma gre za zaključevanje projektov, ki so v teku,” je povedala županja Nuška Gajšek. “Upamo, da ne bo več večjih pretresov. Napovedi niso najbolj optimistične, zato me skrbi,” je priznala.

K nadaljnji previdnosti pri občinskih izdatkih je pozvalo tudi več mestnih svetnikov. Med drugim so v proračunu pogrešali sredstva za sanacijo strehe glasbene šole, želijo pa si tudi več prizadevanj za privabljanje investitorjev in več vlaganj v ceste.

Županja je poudarila, da bodo morali biti v prihodnjih dveh letih potrpežljivi, saj ni več manevrskega prostora za zadolževanje, sploh pa ne začenjanje novih projektov, med drugim zato, ker država nalaga občinam vedno več obveznosti in stroškov. “Morali bomo iskati notranje rezerve. Računam na razum, širše razumevanje situacije. V dveh letih ne bo veliko prostora za ceneni populizem in všečno politiko na terenu,” je dejala.

Številni mestni svetniki so se pridružili njenim kritikam državnih oblasti, ki z uvajanjem naglih sprememb, kot so dejali, jemljejo občinam denar za investicije. Izpostavili so tudi, da je Ptuj v slabšem položaju kot ostale občine, saj so stroški izvajanja projektov zaradi nujnih arheoloških raziskav tu višji kot drugod.

Pridružili so se tudi županjinemu nasprotovanju načrtovani reorganizaciji upravnih enot v državi in s sklepom zahtevali, da ministrstvo za javno upravo začeti proces nemudoma zaustavi in začne dialog na ravni lokalnih skupnosti. Sklep je bil soglasno sprejet, kar pomeni, da ga je podprla tudi svetniška skupina Gibanja Svoboda.

“Vsi skupaj se moramo potruditi za to, da bo mestna občina ohranjala svoj status. Rdeča nit današnje seje je bila enotnost in upam, da se bomo enotno zoperstavljali vsemu, kar se nam obeta, ko nam želijo odvzemati institucije, nas degradirati. Temu se moramo odločno in enotno upreti in vsi skupaj poskrbeti, da bo Ptuj na tistem mestu, ki si ga zasluži, to je središče regije,” je ob tem dejala županja.

Mestni svetniki so danes med drugim podali soglasje k spremembi cene zbiranja in obdelave komunalnih odpadkov. Po besedah direktorja Javnih služb Ptuj Alena Hodnika je podražitev posledica višjih stroškov dela in višjih cen dobaviteljev. “Na položnici se bo pri 120-litrski posodi mesečni strošek za povprečno gospodinjstvo dvignil za približno en evro. Tistim, ki imajo doma še posodo za biološko razgradljive odpadke, se bo vrednost na položnici dvignila še za en evro,” je pojasnil. Po njegovih besedah ima Ptuj s tem še vedno najnižje položnice v Spodnjem Podravju.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.