11:23, pet, 19. Apr

Ptujski skrivni rov nova zanimivost za obiskovalce





Na Ptuju so z letošnjim poletjem za javnost odprli rov pod gradom, ki je nekoč služil kot vojaško skladišče. Gre za projekt režiserja Sama M. Strelca, s katerim želi pokazati na skrite podrobnosti mesta. S svetilko v roki se je na raziskovanje v temo doslej podalo že več sto obiskovalcev.

Ptujski skrivni rov Foto: STA
Ptujski skrivni rov
Foto: STA

Samo M. Strelec je o tem projektu razmišljal že leta 2014, ko je kandidiral za župana Ptuja. “S tem rovom sem težil prejšnjemu županu, pa novemu, nakar mi je žena rekla, zakaj tega ne naredim sam. Pa sem naredil, kar sem lahko,” je povedal.

Rov pod Ptujskim gradom, z vhodom nedaleč od Dominikanskega samostana, so zgradili v 30. letih prejšnjega stoletja v času kraljeve Jugoslavije za potrebe skladiščenja orožja za vojašnico, ki je bila čez cesto. Jugoslovanska ljudska armada (JLA) je kasneje rov še podaljšala, od leta 1991 pa se ga ni več uporabljalo.

“Ti rovi niso bili nikoli uradno odprti. Ptujski otroci pa so našli luknje in razpoke, kjer so se splazili vanje,” je pojasnil Strelec. “V času hladne vojne je bilo mišljeno, da bo to jedrsko zaklonišče za meščane Ptuja. Nekdo mi je rekel, da so se ob alarmu leta 1991 nekateri tudi zatekli vanj.”

Rov je Strelec lani najel in ga skupaj s skupino somišljenikov začel čistiti in opremljati z različnimi zanimivostmi. “Pri oživitvi rova je sodelovalo 25 ljudi. Od zidarjev, kovinarjev, fotografov, kaligrafke, električarja, grafitarja … številnih prijateljev in znancev, ki so se ‘podpisali’ v rov,” pojasnjuje Strelec.

Del rova se imenuje Skriti Ptuj in izpostavlja doslej še neopažene zanimivosti mesta. “Pokažem nekatere podrobnosti mesta, na katere nismo pozorni, ter povabim obiskovalce, da jih po ogledu rova poiščejo v mestu. Vidijo stare poglede na Ptuj, ulice, veduto,” je povedal režiser.

Drugi del rova je Mini MUS in naj bi služil kot nekakšen mini muzej slovenskih uspehov. “Tujcu se v 12 karikaturah Borisa Miočinovića na kratko predstavi kokoš – Slovenija,” pravi Strelec.

Ideja je naletela na veliko zanimanja, saj je rov od sredine junija obiskalo že več sto ljudi. Še posebej prijeten je sprehod po temnem in vlažnem rovu, ko je zunaj pripeka. “V glavnem so to družine z otroki, veliko pa je tudi radovednih Ptujčanov, ki nikoli niso bili v rovu, a so se vedno vozili tod mimo in se morda spraševali, le kaj je notri,” je povedal Strelec.

Za prihodnji razvoj projekta ima veliko idej, svetujejo mu tudi obiskovalci. “Obiskovalci pravijo: Tu bi lahko bil krasen disko. O kakšna vinoteka bi lahko bila tukaj. Bi se dalo priti po rovu do gradu? Je mogoče videti kakšne srednjeveške mučilnice? Vse to so neposredni namigi in ideje. Prostor je fantastičen za edinstven escape-room … Vse to so ideje, o katerih razmišljam. Naredil sem, kar sem kot občan lahko,” je še povedal Strelec.

vIR: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.