00:39, sob, 20. Apr

Ptujski svetniki podprli osnutek turistične strategije mesta





Ptujski svetniki so na seji podprli osnutek strategije trajnostnega razvoja in trženja turizma do leta 2028 in izvedbo 15-dnevne javne razprave o omenjenem dokumentu. Že v četrtek bo v dominikanskem samostanu potekala javna tribuna, po besedah županje Nuške Gajšek pa bodo o dokončni strategiji odločali predvidoma pred poletjem.

Zavod za turizem Ptuj je v sodelovanju s podjetjem Hosting kot zunanjim izvajalcem že lani začel pripravljati nov krovni turistični dokument in s tem v zvezi izvedel analizo od leta 2017 veljavne strategije ter pregledal trenutno turistično ponudbo mesta.

V osnutku nove strategije je opredeljenih 57 ukrepov, ki bi preko devetih nosilcev ter štirih vrst financiranja zagotovili dolgoročni razvoj mesta, povsem na novo pa nameravajo vzpostaviti projekt Zgodovinsko mesto Ptuj, preko katerega želijo slediti razvoju in upravljanju zgodovinskega mestnega jedra.

Strategija je zastavljena zelo ambiciozno, za nekatere svetnike morda tudi preveč ambiciozno, saj naj bi vse začrtane naložbe v tem petletnem obdobju presegle 102 milijona evrov, in sicer tako iz evropskih in državnih kot tudi občinskih virov, na velik del pa računajo tudi s strani zasebnih vlagateljev.

“Gre za zelo pomemben dokument za naše mesto, še posebej, če želimo turizem v prihodnje še bolje razvijati kot doslej, saj imamo še precej rezerve. V dokumentu je zelo dobro opravljena analiza stanja, šele javna razprava pa bo pokazala, kaj o tem misli javnost,” je dejala Gajšek, ki se zaveda, da bodo na koncu po podrobni analizi prejetih predlogov morali pripraviti realen dokument za končno obravnavo in potrditev.

Svetniki so danes potrdili tudi dokumentacijo za sanacijo opornega zidu v dominikanskem samostanu, za kar je občina že prejela nekaj sredstev, zdaj pa si obetajo dodaten denar iz razpisa ministrstva za kulturo za izbor projektov na področju nepremične kulturne dediščine iz programa sanacije najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov.

S skoraj 300.000 evrov vrednim projektom so sicer začeli že leta 2021, glavnina gradbenih del pa bo potekala v letu 2024. V vsakem primeru gre po njenem za nujno investicijo, ker je zid na južni strani objekta v zelo slabem stanju, ob državnih sredstvih pa bo slabih 180.000 evrov za sanacijo odštela tudi občina.

Ptujski mestni svet je danes potrdil še finančni načrt in načrt obvladovanja tveganj z obratovanjem Centra za ravnanje z odpadki v Gajkah za leto 2023, sprejel strategijo digitalne preobrazbe Mestne občine Ptuj do leta 2030 ter soglašal s trajnostnim načrtom za dosego ciljev in meril daljinskega ogrevanja.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.