15:26, sob, 6. Jul

Ptujski svetniki potrdili rebalans letošnjega proračuna





Ptujski svetniki so na zadnji seji pred poletnimi počitnicami potrdili rebalans proračuna, ki je v primerjavi z novembra lani sprejetim dokumentom sicer le za dobrih 200.000 evrov nižji, a hkrati tudi predvideva za milijon evrov nižje zadolževanje, kot je bilo sprva predvideno. Občina naj bi se tako letos zadolžila za pet milijonov evrov.

Za nekaj manj kot 700.000 evrov so na odhodkovni strani znižali sredstva za projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode, medtem ko so investicijsko vzdrževanje cestne infrastrukture povišali za dobrih 300.000 evrov.

Na novo so v 44,5 milijona evrov visok proračun uvrstili 60.000 evrov za ureditev dostopov do turističnih znamenitosti na Ulici heroja Lacka in Zelenikovi ulici, še 200.000 evrov so dodali za urejanje fekalne kanalizacije v Pacinju.

Samostojnega svetnika Milana Klemenca je v predlaganem rebalansu zmotilo dejstvo, da je mestna uprava iz njega umaknila predvidena sredstva za prekrivanje strehe na osrednji stavbi glasbene šole ter namenila le 15.000 evrov za popravila strehe.

Kot je pojasnila županja Nuška Gajšek, so se po opravljeni oceni stanja strehe odločili, da bodo opravili le nujna vzdrževalna dela, tako da bi streha vzdržala še vsaj pet let, v vmesnem času pa nameravajo poiskati primerno dolgoročno rešitev prostorskih težav glasbene šole, ki se sicer sooča še s težavami zaradi odpovedi najemne pogodbe v zgradbi na Vičavi, kjer je praktično pouk obiskovalo okoli 130 otrok.

“Dejstvo je, da si v naslednjih letih želimo nove lokacije in prostorov, ki bodo grajeni konkretno za potrebe glasbene šole. Iščemo rešitve in še vedno je nekaj različnih možnosti v igri,” je dejala Gajškova. Dodala je, da razmišljajo o novogradnji, in ne o preureditvi kakšnih že obstoječih objektov.

Ptujski mestni svet je v volilnem letu sicer pohitel tudi s sprejemanjem proračuna za prihodnje leto, saj so ga svetniki prvič obravnavali že na majski seji, po javni razpravi in usklajevanju pa naj bi o njem odločali na prvi jesenski seji. Mestna uprava je za leto 2023 planirala 27,8 milijona evrov prihodkov in 27,3 milijona evrov odhodkov, primanjkljaj pa bi pokrivali s sredstvi iz minulih let.

Županja je danes v zvezi s tem poudarila, da gre pri predlogu za goli proračun z zakonsko določenimi obveznostmi ter samo tistimi projekti, ki so že v teku in so za njih podpisane pogodbe. “Prihodnjemu novemu mestnemu svetu namreč ne želimo naložiti obveznosti, do katerih se ne bi mogli opredeliti. To se mi zdi edino higienično in prav,” je pojasnila Gajškova.

Mestni svet je ob tem danes tudi potrdil predlog, da naziv častne občanke Mestne občine Ptuj letos podelijo režiserki in dramaturginji Branki Bezeljak za izjemne dosežke na področju alternativnega, ljubiteljskega in profesionalnega gledališkega ustvarjanja. Zlato plaketo bodo podelili Združenju šoferjev in avtomehanikov Ptuj, in sicer za zasluge in prizadevno delo na področju preventive in varnosti v cestnem prometu.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.