18:17, ned, 7. Jul

Ptujski svetniki potrdili združitev treh javnih zavodov v enega





Ptujski mestni svetniki so na seji potrdili predlog mestne uprave za združitev treh mestnih javnih zavodov, in sicer zavoda za šport, centra interesnih dejavnosti in zavoda za turizem v enoten Javni zavod Ptuj. Med drugim so se seznanili s polletnim izvrševanjem proračuna ter občinski praznik prestavili s 5. avgusta na 23. april.

Projekt reorganizacije javnih zavodov je na Ptuju povzročil kar nekaj vznemirjenja, zlasti v zavodu za šport, kjer so opozarjali na to, da bi lahko bila združitev zavodov slaba za prihodnost mestnega športa. Združitev so na seji od velikih svetniških skupin podprli v SD in Listi Andreja Čuša, proti je bila SDS, svetniki Gibanja Svoboda pa so se vzdržali.

Na mestni občini so kljub nekaterim pomislekom svetnikov vseeno vztrajali pri taki rešitvi. V ta namen so pred časom pripravili študijo različnih variant, med katerimi se je ob možnosti ohranitve aktualnega stanja ali ukinitve zavodov ter izvajanje njihovih nalog znotraj mestne občine kot najboljša izkazala prav združitev vseh treh zavodov.

Ta je predvidena z začetkom naslednjega leta, ko bo tudi predčasno potekel mandat direktorjema športnega zavoda in in v. d. direktorja centra interesnih dejavnosti.

Kot so pojasnili na občini, je finančna analiza pokazala, da lahko s pripojitvijo letno prihranijo skoraj 110.000 evrov, predvsem zaradi nižjih stroškov dela, nenazadnje bo zavod namesto treh poslej vodil le en direktor, nižji pa bodo tudi drugi stroški.

Po besedah županje Nuške Gajšek je odločitev pomembna tudi zaradi različnih evropskih projektov, ki gredo tudi v smeri športnega turizma, nenazadnje so tudi na državni ravni v enotno ministrstvo povezali turizem in šport, ker v tem vidijo pomembne sinergije.

Med največjimi nasprotniki združevanja je bil svetnik SDS Franjo Rozman, sicer predsednik Športne zveze Ptuj, ki je prepričan, da mestni šport ne bo izgubil samo avtonomnosti, pač pa tudi podporo, ki ga je doslej zavod ponujal vsem koristnikom. Obžaluje, da občina ni bolj prisluhnila stroki, prav tako je po njegovem slabo, če je šport prepuščen politiki.

Mestni svet se je danes seznanil še z polletno realizacijo proračuna, ki po aprilskem rebalansu znaša dobrih 40 milijonov evrov. Na prihodkovni strani je bil ta realiziran v znesku nekaj več kot 13 milijonov evrov, kar predstavlja 38,5 odstotka letos načrtovanih prihodkov, ob tem pa so realizirali za dobrih 16 milijonov evrov odhodkov, kar predstavlja 41,9 odstotka od načrtovanih za celotno leto.

Medtem ko so skoraj po načrtih realizirali davčne in nedavčne prihodke, so za zdaj transfernih uresničili le za dobro desetino. Med drugim od države še niso prejeli sredstev za delovanje skupne občinske uprave v višini 380.000 evrov, prav tako ne dobrega pol milijona evrov za projekt urejanja kanalizacije in 375.000 evrov za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga.

Tudi od predvidenih evropskih sredstev so za zdaj prejeli le dobrih devet odstotkov predvidene vsote, in sicer 260.000 evrov za kolesarske povezave, medtem ko v drugem polletju med drugim pričakujejo še 1,5 milijona evrov za projekt Stare steklarske in Vrazovega trga ter tri milijone evrov iz kohezijskega sklada za projekt kanalizacije.

Svetniki so potrdili še spremembe statuta, med katerimi je najpomembnejša odločitev, da za praznik mestne občine namesto sedanjega 5. avgusta določijo 23. april. Gre za dan, na katerega goduje Sveti Jurij, zavetnik ptujske župnijske cerkve, katerega ščit predstavlja tudi grb mestne občine.

Za spremembo so se na mestni občini odločili tudi zato, ker je datum aktualnega praznika postavljen v čas dopustov in poletnega zatišja, kar se odraža tudi pri obiskanosti prireditev, ki so povezane z obeležitvijo praznika.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.