07:42, sre, 24. Apr

Ptujski svetniki v prvo obravnavali že proračun za leto 2023





Ptujski mestni svet je v volilnem letu pohitel s sprejemanjem proračuna za prihodnje leto. Svetniki so opravili prvo obravnavo, zdaj pa gre predlog pred dokončnim sprejemom še v javno razpravo. Mestna uprava je za leto 2023 planirala 27,8 milijona evrov prihodkov in 27,3 milijona evrov odhodkov, primanjkljaj bodo pokrili s sredstvi iz minulih let.

Številke so po pričakovanju kar precej nižje od tistih v letošnjem letu pred jesenskimi lokalnimi volitvami, na katerih se sicer županja Nuška Gajšek odpravlja po drugi mandat. Prihodki so namreč skoraj za četrtino, odhodki pa za skoraj 40 odstotkov nižji od letošnjih, ko je proračun naravnan izrazito investicijsko in je zakoličen pri kar 43,6 milijona evrov.

Na mestni občini računajo na skoraj 23 milijonov evrov tekočih prihodkov, od tega 17,5 milijona davčnih, ob tem pa si obetajo še 4,5 milijona evrov transfernih prihodkov iz drugih javnofinančnih institucij, med drugim skoraj dva milijona iz evropskih virov.

Na odhodkovni strani za tekoče stroške načrtujejo nekaj manj kot deset milijonov evrov, medtem ko bo za investicije na voljo le četrtino letošnje vsote, skupaj nekaj manj kot šest milijonov evrov. Ob tem na občini načrtujejo še dodatno zadolževanje v višini 1,1 milijona evrov, od česar bi za obnovo kanalizacije namenili pol milijona, ostalo pa za trajajoče projekte revitalizacije Stare steklarske delavnice in Vrazovega trga ter dokončanje treh odsekov regionalnih kolesarskih povezav.

Za kolesarski odsek proti Hajdini, Kidričevem in Majšperku bodo prihodnje leto namenili še zadnjih 2,3 milijona evrov, za odsek proti Juršincem 885.000, za odsek proti Markovcem in Gorišnici pa še 330.000 evrov.

Ptujska občina naslednje leto načrtuje tudi preplastitev Dravske ulice v vrednosti 300.000 evrov, za spodbujanje stanovanjske gradnje bodo rezervirali 820.000 evrov, še zadnjih 1,9 milijona evrov bo šlo za dokončanje kanalizacije, 250.000 evrov pa še za začetek sicer evropsko sofinanciranega projekta celovite oskrbe vodovodnega sistema, kjer bodo dela z evropskimi sredstvi predvidoma stekla v letu 2024.

Iz državnih in evropskih virov bodo črpali še denar za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami ter za obnovo Osnovne šole Mladika, ob tem pa nameravajo poskrbeti še za odplačilo 1,8 milijona evrov starih dolgov.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.