18:25, čet, 28. Mar

Ptujski svetniki za zdaj brez odločanja o podražitvi komunalnih cen





Ptujski mestni svetniki so zadnjo sejo pred poletnimi počitnicami kljub 26 točkam opravili v dobri uri in praktično brez razprave.

FOTO: Pixabay.si

Razlog za hiter potek seje je zagotovo tudi v dejstvu, da je mestna uprava z dnevnega reda umaknila točko o vnovični podražitvi komunalnih storitev, saj bi se v tem primeru med svetniki mnenja bolj kresala.

Na dnevnem redu je bilo namreč sprva tudi odločanje o povečanju cen komunalnih storitev. Potem ko so že lani dvignili ceno vode, v začetku leta pa tudi kanalizacije, je zdaj prebivalcem najstarejšega slovenskega mesta grozil še dražji odvoz smeti. Pri 120-litrski posodi bi bila položnica v povprečju višja za dobre tri evre.

Županja Nuška Gajšek je povedala, da so se po številnih izračunih odločili mestnemu svetu predlagati podražitev, še pred tem pa so za nekatere informacije prosili okoljsko ministrstvo. Ker so odgovore dobili tik pred sejo, so se odločili, da jih bodo najprej preučili, ali lahko vse, kar so všteli v elaborat, tudi dejansko vanj uvrstijo.

“Vseeno pa bo treba sprejeti neke dolgoročne strateške odločitve. Nihče ne mara podražitev, jaz sem zadnja, ki si tega želim na mestnem svetu. Vendar stanje je takšno, kot je, in smeti postajajo nacionalna težava, zato je v tem duhu treba tudi poiskati celovite rešitve,” je dejala Gajškova. Županja upa, da o podražitvi sploh ne bi več razpravljali, pač pa da bi jeseni svetnikom lahko ponudili še kakšno drugo rešitev.

So pa zato mestni svetniki podprli predlog, da bi uprava ptujskega vrtca dobila nove prostore in se tako iz Puhove preselila v Raičevo ulico. Prav tako so soglašali, da bi aktivnosti v zvezi s selitvijo izvedli najpozneje do konca šolskega leta 2020/21.

Uprava vrtca se je leta 2015 iz slabo vzdrževanih prostorov v starem mestnem jedru morala začasno preseliti na sedanjo lokacijo, kjer deluje v najetih zasebnih prostorih, za katere zadnjih pet let plačuje 2625 evrov mesečne najemnine, skupaj z ogrevanjem to letno pomeni 31.500 evrov.

Kot je pojasnila županja Gajškova, je občinski nadzorni odbor ob sprejemanju poročila o nadzoru v Vrtcu Ptuj med drugim vodstvu zavoda priporočil, da v sodelovanju z mestno občino pokuša zagotoviti lastniške prostore. Po ogledu možnih lokacij so ugotovili, da so tako prostori kot zunanje površin objekta, kjer že deluje njihova enota Narcisa, primernejši za preselitev uprave.

Svetniki pa so obravnavali tudi nedavno vloženo pobudo sedmih svetniških skupin za ustanovitev komisije, ki bi pregledala po njihovem mnenju netransparentno izveden projekt obnove mestne tržnice, ki ga je začela prejšnja mestna oblast, in razloge za občutno podražitev.

Ker pa sta tako nadzorni odbor kot komisija za statut in poslovnik ocenila, da ustanovitev tovrstne komisije ni v pristojnosti mestnega sveta, je Gajškova svetnikom že na nedavnem delovnem sestanku pojasnila, da ustanovitve komisije ne more predlagati, saj bi bilo to v nasprotju z zakonodajo in občinskimi predpisi.

“Nimam pa nobenih zadržkov, da investicijo pregleda neodvisna revizijska hiša, kot je tudi predlagal nadzorni odbor. A ker mestni svetniki niso želeli še dodatno povečevati stroškov tega projekta, smo sprejeli kompromisni predlog, da z občinsko upravo pripravimo informacijo o izvajanju projekta ter s tem seznanimo mestni svet,” je dejala Gajškova. Po njenih besedah bo mestni svet o morebitnih nadaljnjih korakih odločal, ko bo poročilo preučil še nadzorni odbor.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.