00:41, tor, 23. Jul

Ptujsko poletje v znamenju treh festivalov





Najstarejše slovensko mesto bodo letos poleti zavzeli trije festivali – julija festival sodobne umetnosti Art Stays in mednarodni glasbeni festival Arsana, avgusta pa še 20. Dnevi poezije in vina. Za organizacijo in promocijo bo po novem skrbel zavod za turizem Ptuj.

FOTO: STA
FOTO: STA

Med 22. in 30. julijem se bo Ptuj po besedah umetniškega direktorja festivala Arsana Mladena Delina spremenil v glasbeno metropolo. V devetih dneh se bo na 12 notranjih in zunanjih prizoriščih mestnega središča zvrstilo več kot 60 dogodkov, od tega okoli 40 koncertov, na katerih bo nastopilo več kot 250 glasbenikov z vsega sveta.

Osma izdaja festivala bo ponudila mednarodna priznana imena različnih glasbenih zvrsti, od klasične, instrumentalne pa vse do etno in vokalne glasbe. Med festivalskimi glasbenimi vrhunci je Delin omenil nastop zasedbe New York Voices, dobitnikov dveh grammyjev, koncert Vlatka Stefanovskega in Miroslava Tadića ter gostovanje hrvaške pevke Josipe Lisac.

Ptuj 16

Med drugim bodo gostili stand up komika Tadeja Toša, predstavili pa se bodo tudi Mladinski simfonični orkester Strasbourgh, mednarodna zasedba Stefano bedetti quartet in domača skupina Orlek. Za zadnji festivalski večer pa napovedujejo glasbeni nastop Romane Krajnčan in Jureta Ivanušiča ter koncert Siddharta unplugged.

Letos tudi prvi vokalni jazz kamp

V okviru Arsane bo letos prvič potekal evropski vokalni jazz kamp s skupino New York Voices, v spremljevalnem programu pa bosta potekala Art dance kamp in otroški festival. Obeta se še vrsta seminarjev, pogovorov, delavnic in kulinaričnih prireditev.

20. Dnevi poezije in vina

Letošnji Dnevi poezije in vina bodo po napovedih vodje festivala Aleša Štegra festival presežkov. V svoji 20. izdaji bodo med 24. in 27. avgustom gostili številna priznana pesniška imena, med katerimi je Šteger izpostavil letošnje častne goste: razvpitega korejskega pesnika Ko Una, ki se omenja med kandidati za Nobelovo nagrado, ameriškega pesnika srbskega rodu Charlesa Simica, makedonskega pesnika Vlada Uroševića in Vena Tauferja.

Ptuj

Letošnja država v fokusu bo Kanada s poezijo v angleščini in francoščini, med dogodki pa je Šteger poleg številnih literarnih dogodkov omenil plovbo s splavi po Dravi, otvoritveno slovesnost in vinski program. V načrtih je tudi svetlobna pesniška instalacija, realizacija je odvisna od gostujočih likovnih umetnikov in finančnih sredstev, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Šteger.

Art Stays za ljubitelje sodobne likovne umetnosti

Za ljubitelje sodobne likovne umetnosti bo med 8. in 16. julijem poskrbel festival Art Stays. Festival bo ponudil bogat program in izbor umetnikov, ki je nastal pod umetniškim vodstvom Jerneja Forbicija in Marike Vicari v sodelovanju z več mednarodnimi galerijami ter muzeji in kustosi. Letošnje devetdnevno festivalsko dogajanje bo ponudilo več kot 30 prireditev na različnih prizoriščih na Ptuju in v bližnji okolici. Gostili bodo več kot 100 ustvarjalcev iz več kot 20 držav. Razstave bodo na ogled do 5. septembra.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.