23:22, sob, 6. Jul

Ptujsko sodišče nadaljuje z uspešnim zmanjševanjem sodnih zaostankov





Ptujsko okrožno sodišče, pod katerega sodita še okrajni sodišču na Ptuju in v Ormožu, je lani rešilo 29.297 zadev, kar je 276 zadev več kot jih je prejelo v obravnavo. Kot je povedala predsednica sodišča Albina Hrnec Pečnik, se zadnja leta zmanjšuje tudi število zadev, ki štejejo za sodni zaostanek. Lani so število teh znižali za dodatno četrtino.

Konec lanskega leta je bilo na Okrožnem sodišču na Ptuju nedokončanih še 1086 primerov, ki se vlečejo že dalj časa, torej 361 manj kot leto prej, po besedah Hrnec Pečnik pa se je še dodatno iz 1,5 na 1,4 meseca v povprečju skrajšal tudi čas rešitve.

Največji pripad zadev beležijo na družinskem oddelku, kjer se je ta lani zvišal za skoraj četrtino, saj so prejeli 286 zadev, 56 več kot leta 2021. Kot je povedala vodja oddelka Albina Šmid, je bil kljub višjim številkam pripad obvladljiv, saj so lani rešili 320 zadev, kar je za skoraj 40 odstotkov več kot leto prej.

Na kazenskem oddelku so lani v reševanje prejeli 2993 zadev, od tega 414 pomembnejših, kar je za dobro desetino več kot leto prej, na pravdnem 684 zadev oziroma skoraj osem odstotkov več, na gospodarskem pa se je število prejetih zadev zmanjšalo za dobre tri odstotke in jih je bilo lani 1154.

Po besedah predsednice sodišča se kljub reševanju lastnih pomembnih gospodarskih zadev dogovarjajo za prevzem še okoli sto zadev iz celjskega sodišča. Kot je povedal vodja gospodarskega oddelka Tomaž Neudauer, so v zadnjem letu sodne zaostanke na oddelku zmanjšali za več kot 60 odstotkov, tako da imajo v obravnavi le še 13 zadev, ki so starejše od leta 2022.

Sicer pa je gospodarski oddelek na Ptuju kot prvi v Sloveniji uvedel prakso razglašanja sodb takoj po zaključku glavnih obravnav v sodni dvorani. “Gre predvsem za transparentnost delovanja, s tem pa je večje tudi zaupanje,” je dejal Neudauer in dodal, da so bile v več kot 85 odstotkih zadev sodbe razglašene javno.

Na ta način so bile lani javno razglašene tudi nekatere odškodninske tožbe, ki se jih je po poplavah Drave leta 2012 proti avstrijski družbi Verbund precej nabralo tudi na ptujskem sodišču. Po besedah vodje pravdnega oddelka Milene Hebar so jih pri njih skupaj obravnavali 17 s strani fizičnih oseb, med katerimi je pet za zdaj še nepravnomočno rešenih z zavrnilno sodbo. Na gospodarskem oddelku je bilo obravnavnih 13 tožb, štiri s strani občin pa so bile medtem že pravnomočno zavrnjene.

Na sodišču sicer opažajo, da se zvišujejo stroški iz naslova dodeljevanja brezplačne pravne pomoči, ki so še pred petimi leti znašali manj kot 200.000 evrov, lani pa so se več kot podvojili in presegli 400.000 evrov, kar precej bremeni njihov proračun.

Ptujsko sodišče, ki ga bo zadnji dan marca obiskala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, se že leta ukvarja tudi z prostorsko stisko, zdaj pa se jim le obetajo boljši časi. Kmalu bodo začeli s prenovo prostorov, ki so bili v lasti Pošte Slovenije in kjer bodo zagotovili prostor tudi za nujno potrebni veliki sodni dvorani. Ob tem bodo pridobili še nekaj razpravnih dvoran in ostalih prostorov, celotna naložba, skupaj z že opravljenim nakupom prostorov, pa bo znašala okoli dva milijona evrov.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.