00:43, čet, 25. Apr

Pulko: Nismo še na najnižji točki krize





Predsednik Območno obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Maribor Aleš Pulko je na današnji novinarski konferenci med drugim predstavil stanje gospodarstva v Mariboru. Napovedal je, da se bo kriza po koroni še poglobila.

Statistiko sicer še zbirajo in urejajo po posameznih področnih panogah, predvsem gre za tiste panoge, ki so bile med epidemijo prepovedane oziroma nedejavne po odloku vlade ali lokalno po odloku mestnega sveta in župana. Prav s temi podjetji so najprej stopili v kontakt in ugotavljali, v kakšnem stanju so, kaj se jim je zgodilo. Precej od teh podjetij je pri ponovnem vzpostavljanju delovanja imelo velike težave pri likvidnosti. V drugi fazi pa so še podjetja, ki zdaj še niso začela delovati iz več razlogov.

Prepričan pa je, da bo v segmentu gostinstva in turizma izguba več kot 30-odstotna, preden bo ta segment začel ponovno normalno delovati. Izpostavil pa je še drug problem, saj je bilo nizka točka tokratne krize dosežena že v treh tednih, po njegovih besedah pa še nismo na najnižji točki. Po njegovem bo hudo še po koncu poletja, vse do oktobra in naprej.

Poudaril je, da je večji del članov OOZ Maribor v poslovno operativnem stanju, nekateri zaključujejo že izvedena naročila, nekateri so v vzponu, največ težav pa naj bi imela še podjetja, ki se ukvarjajo z organizacijo prireditev in podjetja, ki ponujajo storitve v tujini, t. i. izvoz storitev delovne sile, ki je zdaj še popolnoma zaustavljen.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.