15:28, ned, 3. Dec

“Pumptrack” kmalu tudi na Ptuju

“Pumptrack” oz. tlačilna steza bodo kmalu dobili tudi Ptujčani.

Pumptrack_Ruše-17

Kot so sporočili iz Mestne občine Ptuj, pri parkirišču Zadružni trg P+R na Bregu nastaja tlačilna steza oziroma angl. »pumptrack«. Gre za športni objekt, prvenstveno namenjen kolesarjem, omogoča pa tudi vožnjo z rolkami, rolerji in skiroji. Steza je sestavljena iz kombinacije zaobljenih grbin in zavojev, ki omogočajo gibanje po njej tudi brez vrtenja pedal. Zadostuje usklajeno ritmično gibanje telesa in rok z obremenjevanjem in razbremenjevanjem, kot da bi s tlačilko polnili prazno zračnico (od tod tudi ime ‘tlačilna’ steza).
Kolesarjenje na stezi omogoča uporabnikom – tako mladim kot starejšim, začetnikom in izkušenejšim – pridobivanje spretnosti na kolesu, ki jim bodo omogočale varnejše vključevanje v vsakdanji promet. Pomanjkanje kolesarskih stez na našem območju v kombinaciji z vse bolj nestrpnimi, agresivnimi in nevarnimi vozniki motornih vozil sta osnovna razloga za vrsto nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji. Ob žal pogosto opaženi nespretnosti kolesarjev je možnost za nesrečo še večja.
“Ideja, načrti, plan izvedbe in v končni fazi tudi sama fizična izgradnja je plod angažiranja skupine posameznikov, ki so s svojimi načrti seznanili Mestno občino Ptuj in ji predlagali, da to parcelo nameni tovrstnemu objektu,” so pisno sporočili.  Idejni vodja projekta je Danilo Toplek, ki mu je k projektu uspelo pritegniti nekaj podjetij, ki družbeno odgovorno poslovanje udejanjajo tudi s sodelovanjem pri tem projektu. Formalni investitor je ptujsko podjetje CPIN, d. o. o.. Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je prepoznal koristi tovrstnega objekta za občane pa tudi prednosti pri nas še dokaj neuveljavljene prakse sodelovanja občanov pri realizaciji objektov, ki pomenijo obogatitev standarda vseh občanov. “Veseli me, da lahko mladim – pa ne samo njim – ponudimo poseben prostor za aktivno preživljanje prostega časa in zadostimo tudi njihovim željam po adrenalinu. Tovrstni objekti so za mesto pa tudi širšo okolico zelo dobrodošli, saj pritegnejo mlade in jim ponujajo nov prostor za druženje ter razvijanje motoričnih sposobnosti, spodbujajo gibanje, druženje,” je dejal.

Kot so sporočili še iz MO Ptuj, bodo investitorji z lastnimi sredstvi zgradili objekt in ga brezplačno predali Mestni občini Ptuj v last, upravljanje in vzdrževanje. “Mestna občina Ptuj pri financiranju izgraditve objekta neposredno ne sodeluje, vendar je njen prispevek ključen k realizaciji projekta, saj je dovolila gradnjo objekta na občinski parceli, poskrbela pa bo tudi za namestitev urbane opreme. Edina zahteva investitorjev je, da Mestna občina Ptuj objekt dolgoročno skrbno vzdržuje, kar bo naloga Javnih služb Ptuj, ter omogoči brezplačno uporabo objekta vsem kategorijam uporabnikov. Objekta torej ne more koristiti v komercialne namene niti ne sme tega omogočiti komor koli drugemu,” so dodali v pisni izjavi za javnost.

Zakaj “pumptrack” prav na Bregu?

Za Breg so se odločili zato, ker je parcela v lasti Mestne občine Ptuj in je lahko in varno dostopna bodočim uporabnikom z obeh strani reke Drave. “Prav tako je pomembna navezava parcele in objekta na že obstoječ javni objekt, parkirišče, kar omogoča enostaven dostop in navezavo na že obstoječo infrastrukturo. Nadejamo se, da bo bližina treh osnovnih šol tudi tem omogočila morebitno vključitev tovrstne aktivnosti v program njihovih aktivnosti,” so dodali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav