19:46, tor, 23. Apr

Radizelska motokros proga gosti tretjo dirko državnega prvenstva





Tretja dirka odprtega državnega prvenstva Slovenije v motokrosu bo v nedeljo, 21. maja 2023, na radizelski progi v Orehovi vasi, v razredih s prostornino motorjev do 65 in 85 kubičnih centimetrov pa bodo vozili tudi za točke evropskega prvenstva jugo-zahodne cone, prvo dirko že v soboto, 20. maja 2023

V soboto in nedeljo bo na motokros progi Radizel sila živahno. Člani ŠD MX Akademija Sašo Kragelj namreč organizirajo tretjo dirko državnega prvenstva Slovenije in drugo dirko evropskega prvenstva jugo-zahodne cone za voznike razredov EMX 65 in EMX 85. Potem, ko so bili člani AMD Slovenske Konjice zaradi slabe vremenske napovedi primorani odpovedati dirko za državno prvenstvo minuli konec tedna, bodo motokrosisti znova lahko preizkušali svoje sposobnosti in zmogljivosti motorjev na preizkušnji na sloviti radizelski progi.

Kar trije razredi skupaj

V nedeljo se bodo v skupni vožnji pomerili vozniki razredov MX 125, MX2 in MX Open, s tem da se kategorija 125 ne bo točkovala za državno prvenstvo. Po težavah z motorjem v prvi vožnji sezone na Prilipah je Žan Oven (AMD Šentvid pri Stični) nato dobil preostale tri in povedel v skupnem seštevku kategorije MX 125. Vendar Ovna tokrat ne bo, saj se bo potegoval za točke evropskega prvenstva v Franciji, kjer bosta v razredu EMX 125 do njih skušala priti tudi Jaka Peklaj in Miha Vrh. Drugi skupno po dveh dirkah državnega prvenstva je Lukas Osek (Motokross ski Gajser team), tretji pa Gal Geršak (AMD Vurberk). V razredu MX2 je največ do sedaj pokazal Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični), v skupnem seštevku pa mu sledita Alen Gajser in Tilen Demšič (oba ŠD TIGA 243). V najmočnejši kategoriji MX Open je Luka Milec (MX Društvo Bistrc) po prepričljivi zmagi na prvi dirki na Prilipah v Semiču nato odstopil in z ničlo pošteno zdrsnil po razpredelnici skupne razvrstitve. Vodilno mesto je v rokah Denisa Jakše (AMD Kolpa MXS), drugi je Miha Bubnič, tretji pa Jaka Završan (oba ŠD MyTeam Motocross).

Za evropske točke

V kategorijah EMX 65 in EMX 85 so v soboto potekali treningi in kvalifikacijska dirka, v nedeljo pa bosta na sporedu dve vožnji v vsaki kategoriji, ki bosta drugič letos razdelili evropske točke jugo-zahodne cone. Prvo dirko evropskega prvenstva, ki je konec aprila potekala v Franciji, sta na zmagovalnem odru v nižji kategoriji končala kar dva slovenska voznika. Alex Novak (AMD Brežice) je zanesljivo dobil obe vožnji, družbo na zmagovalnem odru pa mu je s tretjim mestom delal Taj Golež (MC Trbovlje). Oba sta seveda med glavnimi favoriti za zmago tudi tokrat. V kategoriji motorjev s prostornino do 85 kubičnih centimetrov sta v Franciji slovenske barve zastopala Val Slavec (ACJ sport) in Maj Kotarc (ŠD MyTeam Motocross), ki pa se v zelo močni mednarodni konkurenci nista prebila do evropskih točk. Slovenski predstavniki v obeh kategorijah bodo v ostri mednarodni konkurenci skušali izkoristiti prednost domačega terena in vknjižiti dobre rezultate v evropskem prvenstvu.

Vreme organizatorjem ni v pomoč

Deževen maj organizatorju povzroča nekaj glavobola in preglavic ter mu nikakor ni v pomoč. Sašo Kragelj (ŠD MX Akademija Sašo Kragelj), ki skrbi za pripravo dirke, upa, da jim bo vreme v prihodnjih dneh bolj naklonjeno.

“Trudimo se pripraviti optimalno tekmovanje v danih pogojih. Tako na kot ob progi smo kljub slabemu vremenu zadnji teden pripravili in uredili precej stvari. Proga je pripravljena, a sam bi si želel, da bi vse skupaj še nekoliko dodelali, kar pa žal v trenutnih razmerah ni mogoče. V četrtek in petek bomo uredili še zadnje stvari na progi in ob njej, tako da bomo pripravljeni na dirkaški vikend. Kot že pretekla leta se tudi letos zavedam, da bomo kljub vremenskim oviram vložili ogromno energije in truda, da bomo uspešno izvedli dirke v soboto in nedeljo. Pričakujem polne rampe, dobre boje, lep obisk gledalcev, odlično vzdušje in tekmovanje brez poškodb,” je strnil misli Kragelj. Dodaten zagon organizatorju daje število prijavljenih tekmovalcev. Še posebej v obeh evropskih kategorijah bi glede na trenutne prijave štartne rampe morale biti praktično povsem polne

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.