21:12, sob, 6. Jul

Rahel upad števila potnikov na vlakih





Maja se je večinoma nadaljeval trend medletne rasti števila potnikov v javnem potniškem prometu, pri čemer je število potnikov na vlakih rahlo upadlo, kažejo objavljeni podatki statističnega urada. Na letališču je bilo v medletni primerjavi za skoraj tretjino več potnikov, v slovenskih pristaniščih pa za 80 odstotkov več.

Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so maja prepeljali skoraj štiri milijone potnikov oz. za osem odstotkov več kot pred letom dni. Avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu so medtem prepeljali nekaj več kot 2,2 milijona potnikov oz. za odstotek več kot v prejšnjem maju. Pri tem so zadnji opravili 43 milijonov potniških kilometrov oz. za 0,3 odstotka več kot v enakem času lani.

V medkrajevnem in mednarodnem linijskem prevozu 23 odstotkov prepeljanih več kot pred letom dni

V prvih petih mesecih leta so avtobusi v mestnem linijskem prevozu prepeljali skoraj 19,4 milijona potnikov ali 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V medkrajevnem in mednarodnem linijskem prevozu pa so prepeljali približno 11,6 milijona potnikov, kar je 23 odstotkov več kot pred letom dni. Število opravljenih potniških kilometrov v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu je naraslo za 21 odstotkov na 222,6 milijona.

Vlaki so maja prepeljali skoraj 1,3 milijona potnikov oz. za dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Pri tem so opravili 76,3 milijona potniških kilometrov, kar je bilo v primerjavi s prejšnjim majem za štiri odstotke več.

V petih mesecih skupaj so vlaki prepeljali 6,4 milijona potnikov, kar je devet odstotkov več kot pred letom dni. Pri tem so opravili za 371 milijona potniških kilometrov ali 21 odstotkov več kot v petmesečju lani.

Potniški promet na Letališču Jožeta Pučnika po koronskem šoku še naprej okreva. Prek ljubljanskega letališča je maja potovalo približno 110.600 potnikov, kar je bilo za 30 odstotkov več kot maja lani. V petmesečju se je število potnikov ustavilo pri 406.000, kar pomeni 45-odstotno medletno rast.

Je pa maja medletno upadla količine pretovora blaga prek letališča. Pretovorjenih je bilo 960 ton blaga oz. za osem odstotkov manj kot maja lani. V petih mesecih skupaj so prek letališča pretovorili okoli 4800 ton blaga ali nekaj več kot osem odstotkov manj kot lani.

Število ladij medletno upadlo za sedem odstotkov

V slovenska pristanišča je priplulo ali iz njih odplulo 286 ladij, kar je za 12,8 odstotka manj kot maja lani. V petih mesecih skupaj je medtem število ladij medletno upadlo za sedem odstotkov na 1254.

V Kopru so maja našteli skoraj 19.538 potnikov, kar je 79-odstotna rast glede na maj lani. V petih mesecih je bilo potnikov 27.063, kar je 81 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

V Luki Koper so v petem letošnjem mesecu pretovorili 1,89 milijona ton blaga ali za 12,4 odstotka manj kot maja lani. V petih mesecih skupaj je količina pretovorjenega blaga dosegla skoraj 9,2 milijona ton, kar pa je tri odstotke manj kot pred letom dni.

Čez cestne mejne prehode je v Slovenijo maja vstopilo ali iz nje izstopilo več kot 6,3 milijona potniških vozil oz. približno petino več kot v lanskem maju. V petih mesecih skupaj se je število medletno za 19 odstotkov na blizu 25,7 milijona.

Tovornih vozil je prek mejnih prehodov maja prepeljalo okoli 1,56 milijona oz. 9,4 odstotkov več kot leto prej. V petih mesecih skupaj je število medletno padlo za 1,2 odstotka na 6,2 milijona.

V Sloveniji je bilo maja tako prvič registriranih blizu 11.900 motornih vozil ali za pet odstotkov več kot leto prej. Izmed teh je bilo prvič registriranih skoraj 8100 osebnih avtomobilov oz. za sedem odstotkov več. Med temi je bilo novih 4800, kar je medletno za tri odstotke več.

V petih mesecih skupaj je število prvič registriranih motornih vozil medletno naraslo za 11 odstotkov na 53.530. Pri tem se je število prvič registriranih osebnih avtomobilov povečalo za 13,3 odstotka na nekaj več kot 38.370, število prvič registriranih novih avtomobilov pa za 6,5 odstotka na 22.431.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.