11:21, pet, 29. Mar

Ravnanja bivšega vodstva Univerze v Mariboru puščajo posledice





Ravnanja in slabe odločitve bivšega vodstva Univerze v Mariboru (UM) puščajo posledice. Ena izmed teh je tudi denarna kazen, ki sta jo prejela Univerza in bivši rektor Igor Tičar. Verjetno pa to ni edina finančna posledica, ki jo bodo za stare grehe bivšega vodstva morali plačati davkoplačevalci. Zaradi spremembe sistemizacije, s katero so na UM leta 2016 ukinili delovni mesti Petre Ujčič in Alena Vidonje, ki sta bila takrat del Tičarjeve ekipe na rektoratu, sicer tudi žrtvi mobinga ter spolnega nadlegovanja, je po inšpekcijskem pregledu republiški inšpektorat odločil, da bo Univerza morala plačati 3000 evrov globe, bivši rektor Tičar kot odgovorna oseba v času prekrška pa 450 evrov.

Igor Tičar, nekdanji rektor Univerze v Mariboru.
Igor Tičar, nekdanji rektor Univerze v Mariboru.

Spomnimo: Bivši rektor Igor Tičar je sredi oktobra 2016 potrdil sistemizacijo delovnih mest, ki jo je s predlogom za ukinitev dveh oddelkov in treh delovnih mest konec februarja 2016 sprožil nekdanji glavni tajnik univerze Teodor Lorenčič. Temu se je uprl Visokošolski sindikat Slovenije. Tičar je Lorenčičev predlog po protestu sindikata in med tem, ko je čakal ugotovitve komisije za mobing, nekoliko zadržal in ga podpisal v času, ko so Lorenčiča že umaknili z delovnega mesta glavnega tajnika. Zadevo je realizaral takrat novi (zdaj nekdanji) glavni tajnik Mladen Kraljić, ki je danes še vedno del vodstvene ekipe Univerze v Mariboru, in sicer kot pomočnik glavne tajnice Mirjane Babić.

Inšpektorat je v inšpekcijskem pregledu ugotovil, da so bile s spremembo sistemizacije kršene določbe sedmega člena zakona o delovnih razmerjih, ki prepoveduje spolno in drugo nadlegovanje ter terpinčenje na delovnem mestu. Univerza mora sedaj za prekršek, ki ga je ugotovil inšpektorat, plačati globo v višini 3000 evrov, nekdanji rektor Tičar, kot odgovorna oseba v času storitve prekrška, pa 450 evrov. Kot kaže pa to ne bo edina kazen, ki jo bomo zaradi slabih odločitev nekdanjega vodstva Univerze plačali davkoplačevalci.

Zoper izdano odločbo Univerzi je bila omogočena vložitev zahteve za sodno varstvo. Novi rektor Zdravko Kačič se po preučitvi celotne dokumentacije, pregledu postopka sprememb sistemizacije in izdanih poročilih komisije, ni odločil za vložitev zahteve za sodno varstvo. Ob tem so na UM še dodali, da jim tega ne dovoljujejo storjeni dogodki, ki so jih zaznali člani komisije, ki so primera obravnavali, ter tudi etični razlogi, “saj je potrebno ta dejanja ostro obsoditi in grajati držo bivšega vodstva v teh primerih, ki se na Univerzi v Mariboru ne bi smeli zgoditi.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.