00:18, pon, 24. Jun

Ravnanje policistov ob primeru homofobnih napadov v Mariboru pod drobnogledom





Po dogodkih v mariborski knjigarni Mariborka, kjer so bili v zadnjih dneh deležni več primerov homofobnih žalitev, napadov in groženj, policisti še zbirajo obvestila. Ob tem zatrjujejo, da imajo ničelno toleranco do takšnih ravnanj, navedbe, ki se nanašajo na neustrezno ravnanje policistov, pa bodo preverili.

Zaposlene in obiskovalci mariborske knjigarne Mariborka, ki je last založbe VigeVageKnjige, so bili namreč po navedbah direktorice in glavne urednice založbe Anje Zag Golob v zadnjih dneh s strani skupin mladih moških deležni več primerov homofobnih žalitev, verbalnih napadov, groženj in šikaniranj. V začetku junija, ki je tudi mesec ponosa, so nad vhodom izobesili mavrično zastavo skupnosti LGBT, ki so jo neznanci večkrat poskusili nasilno odstraniti, prav tako so pljuvali na zastavo in nacistično pozdravljali. V enem primeru pa je bila zaposlena celo deležna groženj s škarjami in fizično silo.

V knjigarni so grožnje in verbalno nasilje prijavili policiji, ki pa po navedbah Zag Golob v enem primeru ni ravnala ustrezno. Kot je zapisala v sredo, naj bi se patrulja treh policistov zadržala nekaj minut, pri tem pa naj ne bi naredila zapisnika. Zag Golob pravi, da je vodja patrulje s svojimi izjavami jasno sugeriral, da so si za nasilje krive zaposlene same, ker imajo izobešeno mavrično zastavo, ter da naj jo raje snamejo.

Napovedala je, da se bodo zoper takšno ravnanje patrulje in vodenje postopka pritožili, o dogodkih pa bodo obvestili tudi urad predsednice republike Nataše Pirc Musar.

“Vsekakor bomo preverili navedbe, ki se nanašajo na ravnanje policistov,” pa danes odgovarjajo na Policijski upravi Maribor. Ob tem so poudarili, da se vedno odzovejo na vsako prijavo kršitev ali sumov kaznivih ravnanj ter ukrepajo v skladu svojimi pristojnostmi. “Ponovno poudarjamo, da imamo v policiji ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih ravnanj, še posebej, v kolikor gre za sume kaznivih ravnanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in vsakršno naznanjeno ali zaznano kaznivo ravnanje obravnavamo celovito ter s ciljem, da se storilce tovrstnih dejanj odkrije in ustrezno procesuira, ljudem pa zagotovi varno življenje in delo,” so še zapisali.

Pojasnili so še, da so v sredo zvezi s omenjenimi dogodki prejeli dve prijavi, v enem primeru se je ta nanašala na kršitev javnega reda in miru, v drugem primeru pa na prijavo poškodovanja tuje stvari. V obeh primerih še zbirajo obvestila.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.