09:56, sob, 20. Apr

Ravnatelji mariborskih osnovnih šol o podfinanciranju





Ravnatelji mariborskih osnovnih šol so danes na kolegiju znova izrazili nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja občinskega denarja za področje šolstva. Vodja kolegija Damir Orehovec je dejal, da je znotraj načrtovanega proračuna mariborske občine, ki ga bo mestni svet obravnaval ta četrtek, to področje znova podhranjeno.Ravnatelji opozarjajo, da gre za finančno krizo tako na področju materialnih stroškov, kot na področju naložbenega vzdrževanja, opreme in naložb. Kot je dejal Orehovec, tudi mestni svetnik SMC, predlog proračuna kaže, da imajo ostale dejavnosti zagotovljene bolj ali manj zadostna sredstva, vrtci in osnovne šole pa le za enajst mesecev.

To nas zelo skrbi. Verjamem sicer, da se bo postopku sprejemanja proračuna še kaj spremenilo, saj si težko predstavljamo, da bi vrtci in šole uspeli sami privarčevati toliko denarja,” je dejal ravnatelj OŠ Martina Konšaka. Spomnil je, da se zgodba ponavlja iz leta v leto in da morajo vsakič posebej opozarjati na nujnost dviga denarja za izvajanje dejavnosti. Ponavadi nekaj denarja dodatno dobijo v postopku sprejemanja proračuna in pride do prerazporeditev med uradi, vendar pa po njegovem vselej obstaja grenak priokus, da terjajo nekaj, kar bi moralo biti samo po sebi umevno, saj gre za izpolnjevanje zakonskih nalog s strani mestne občine.

Damir Orehovec

Da se soočajo z velikimi težavami, je potrdil tudi Štefan Muraus, ravnatelj OŠ Bojana Ilicha, kjer so več kot 15 let čakali na obnovo fasade na več kot sto let stari stavbi. Zaradi tega bodo zdaj po ocenah stroke stroški obnove še višji, ob tem pa bi morali sanirati tudi vlažne kletne prostore in obnoviti zastareli ogrevalni sistem. “Vemo, da nismo edini, ki potrebujemo obnovo, vendar nekaj bo treba narediti. Ravnatelji se trudimo, da so pogoji kolikor toliko normalni, veliko vlogo pri tem pa imajo tudi starši, saj imamo zelo dobre odnose s svetom staršev in skupaj izvajamo različne akcije,” je dejal Muraus.

Potrebe šol so velike

Po besedah ravnateljice OŠ Janka Padežnika Sonje Filipič želijo s pozivom občino prepričati v to, da so potrebe šol velike in da upajo na več denarja že v tem letu. “Mestna občina nam more prisluhniti in pomagati. Želimo si sodelovanja,” je dejala Filipičeva. Ta se sicer zaveda, da vsega potrebnega denarja ne morejo pričakovati takoj, saj bi za vsa potrebna opravila na mariborskih šolah potrebovali kar 30 milijonov evrov, to pa predstavlja skorja tretjino mestnega proračuna.

Slika je simbolična
Osnovna šola Bojana Ilicha Maribor

Komisija za pregled objektov osnovnih šol v Mariboru je zato že pripravila načrt investicijskega vzdrževanja in obnove opreme, s katerim bi dolgoročno vendarle poskrbeli za vsa nujna dela. Letno bi tako za ta namen porabili milijon do dva milijona evrov, s čimer bi v desetih letih sanirali vse to, kar je najbolj potrebno, je o predlogu, ki so ga poslali mestni občini, povedala Filipičeva.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.