07:22, sob, 6. Jul

Ravnatelji protestno opozorili na anomalije pri plačah ravnateljev





Pred odprtjem konference ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov na Brdu pri Kranju je predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan skupaj s predstavnicami vrtcev opozoril na dolgoletne anomalije pri plačah ravnateljev. Želijo si, da se vzpostavi “kvaliteten in pošten dialog”, ki bi pripeljal do rešitve.

Predsednik zveze osnovnošolskih ravnateljev in njihovih pomočnikov Gregor Pečan je poudaril, da jim nihče ne oporeka, da so bili povsem pozabljena skupina javnega sektorja, a vedno ostane le pri obljubah. Zadnja obljuba pristojnih ministrov je bila, da bodo zadeve rešene z novim sistemom plač v javnem sektorju do 30. junija. Zdaj pa so že predlogi, “da bi sistem reševal šele v letu 2025, kar pomeni, da so nas ponovno peljali žejne čez vodo”, je izpostavil Pečan. Dodal je, da takšnega dogovarjanja ne želijo več.

Kot je pojasnil, je želja ravnateljev, da se vzpostavi kakovosten in pošten dialog, ki bi pripeljal do rešitve. “Zelo poveden je podatek naših pred kratkim upokojenih kolegov, da se jim zadnjih let ravnateljevanja pred upokojitvijo ne šteje v osnovo za izračun pokojnine, ker je bila njihova plača enostavno preslaba,” je dejal.

“Ravnatelji igramo ključno vlogo pri zagotavljanju kakovostnega vzgojno-izobraževalnega okolja za naše najmlajše in kasneje za šolarje in dijake,” je izpostavila Romana Epih iz Združenje ravnateljev vrtcev Slovenije. Dodala je, da njihova vloga vključuje številne odgovornosti. Hkrati pa se soočajo s številnimi izzivi, ki vplivajo na učinkovitost njihovega dela. Med najpomembnejšimi je problematika financiranja, ki se odraža predvsem v nizkih plačah ravnateljev.

Mnenja so, da se plačna nesorazmerja v javnem sektorju treba urediti za celoten javni sektor

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Silvija Komočar je dejala, da morda ni ravno pravi trenutek, da opozarjajo na plače ravnateljev, vsekakor pa so v skupnosti vrtcev mnenja, da je plačna nesorazmerja v javnem sektorju treba urediti za celoten javni sektor. Osredotočila se je na kadre v vrtcih, tako strokovne kot spremljevalne, na plačno skupino J oz. tiste z najnižjimi plačami in tudi na ravnatelje, ki so bili velikokrat prezrti.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na konferenci v okviru svoje predstavitve spregovoril tudi o tem, da pod okriljem ministrstva za javno upravo poteka prenova plačnega sistema v javnem sektorju, za katero upa, da bo prinesla stabilno in pravično plačno lestvico. Spomnil je, da potekajo resorna stebrna pogajanja ter da predstavniki ministrstva sodelujejo v stebru izobraževanje, znanost in kultura. V okviru teh dogovorov se po njegovih besedah usklajujejo plače vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, torej ravnateljev, direktorjev, strokovnih delavcev ter tehničnega in administrativnega osebja, saj želijo postaviti sistem, ki bi bil dober za vse.

Ministrica predlagala, zamik odpravljanja plačnih nesorazmerij 

Tako bi določili, v kateri plačni razred se uvrsti učitelj začetnik in kako potem napreduje. Ko pa bi bila postavljena ta lestvica in bi bilo jasno, kateri razreda lahko učitelj doseže, pa bi od tega razreda naprej uvrstili ravnatelje, da se ne bi dogajalo, da učitelj prehiti ravnatelja. “To je naš cilj,” je dejal Felda in omenil, da sočasno potekajo pogovori ministrstva za vzgojo in izobraževanje tudi z reprezentativnim sindikatom ravnateljev o urejanju drugih vprašanj statusa ravnatelja.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je sicer v ponedeljek na pogajanjih s sindikati predlagala, da bi odpravljanje plačnih nesorazmerij v javnem sektorju in prehod na nov plačni sistem začeli leto pozneje, kot so načrtovali doslej, torej s 1. januarjem 2025 in ne 2024. “Za vse, ki smo deležniki javnega sektorja, mora veljati enako,” je poudarila.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.