10:47, sob, 20. Apr

Razkopan trg v Rušah čaka na sprejetje proračuna, prenova se je bistveno podražila





Ena izmed perečih tem v Občini Ruše je obnova Trga vstaje. Dela so se pričela že v lanskem letu, a trenutno stojijo, saj proračun za leto 2021 občinski svetniki niso sprejeli, glavi razlog za nesprejetje pa je enormno povečanje postavke za obnovo trga. Pogled na razkopan trg je povzročil številna nezadovoljstva med občani, ki jim ni jasno, zakaj so se dela pričela pred sprejetjem proračuna.

Ekstremna podražitev po tem, ko so svetniki sprejeli DIP v katerem je investicija znašala precej manj

Obnova trga zajema prenovo obstoječe komunalne infrastrukture in dograditev nove.  Investicija je ocenjena na okoli 400.000 evrov, čeprav je občinski svet sprejel DIP v vrednosti 180.000 evrov. Občinski svetniki so investicijo podprli po predstavitvi Dokumenta idejnega projekta (DIP), ko je bila ocenjena vrednost več kot dvakrat nižja.  Nov znesek s katerim niso bili seznanjeni, pa je povzročil nezadovoljstvo med mestnimi svetniki, precej nasprotovanj je tudi med člani koalicije.

Mihael Kranjčević, Neodvisna lista #SKUPAJ meni, da trg kot tak v tem trenutku ni potreben: “Zdi se mi, da dnevna soba v tem trenutku ni potrebna na način, da ocenjujemo nekatere stvari brez projektno. Začeli smo s 180.000 evrov, zdaj je  300.000 evrov, od tega za 130 za južni del trga. Ta cena bo na koncu 600.000 evrov, saj se vedno pojavijo višje cifre in it na glavo in trmasto, zato ker je to del volilnega programa, to pomeni čez 2 leti nič drugega kot popolnoma zadolženo občino.”

Prioriteta bi morala biti kanalizacija in ne ureditev trga

Martin Lesjak (SD) je dejal, da je v tem trenutku proti ureditvi trga, saj se zaveda, da ni dovolj financ in poudarja, da meni, da je potrebnejša kanalizacija: “Projekt je sicer dober in lep, a menim, da bi moral nekoliko počakati. Tudi sam bi si sicer morda želel nekoliko več zelenja, a menim, da v kolikor želimo imeti trg, na katerem bodo druženja in koncerti, menim, da sama drevesa tudi ne morejo biti.”

Še pred sprejetjem proračuna so odstranili drevesa

Lani novembra so se v okviru obnove Trga vstaje v Rušah začela prva dela. Tedaj so odstranili 11 dreves, med njimi je bila tudi osamosvojitvena lipa, ki naj bi bila poškodovana. “Odstranitev določenih dreves je bila preučena s posebno skrbnostjo. Pridobljena je bila arboristična strokovna ocena, v kateri so bila drevesa tudi ovrednotena,” so zapisali na ruški občini.

“Kup betona, kamna in sivine”

Številni nezadovoljni občani so po županjini predstavitvi delili svoja mnenja. Ana Mušič je zapisala, da to ne bo več park, ampak kup betona, kamna in sivine, ki ne sodi v to okolje. “Zavzemamo se za čim večje število zasajanja dreves, ne opustošenje narave. Največja žalost in razočaranje je obisk Ruš, ker ne vidiš drugega kot ograjo okrog “nekoč parka” in razdejanje v njej.”

“Tudi sam sem eden tistih, ki imam pomisleke. Kdo ve, mogoče mi bo končni izdelek všeč,” je dejal Slavko Šterman in zapisal svoja razmišljanja: “Razmišljam ali ne bo sedaj ta površina v poletnih časih pregreta ob vsem tem betonu, kamnu.. Marsikdo je pleti posedel v parku pod drevesi, v senci.. Zakaj se je trg razdejalo v jeseni in sedaj že nekaj časa kazi izgled.”

“Kot da gre za gradnjo tajnega projekta. Celo svetniki so bili začudeni kaj se dogaja, ko so začela padati drevesa”

Med tistimi, ki projekt podpirajo, je Andreja Markač Hleb, ki je mnenja, da Ruše potrebujejo prenovo jedra, ki bo pritegnilo ljudi k druženju. “Živa bitja v naravi nimamo neomejenega roka trajanja. V tem primeru se ni naredila poseka, le stara drevesa bodo nadomestila mlada. Vsem ne bo možno zadostiti,” je zapisala ob tem. Mirko je dodal, da je možno, da bo na koncu trg “luštno” izpadel, a ga moti nivo obveščanja: “Kot da gre za gradnjo tajnega projekta. Celo svetniki so bili začudeni kaj se dogaja, ko so začela padati drevesa, tako da jaz osebno popolnoma razumem ogorčenje s strani neinformirane večine ljudi.”

Prioriteta bi morala biti kanalizacija in ne ureditev trga

Martin Lesjak (SD) je dejal, da je v tem trenutku proti ureditvi trga, saj se zaveda, da ni dovolj financ in poudarja, da meni, da je potrebnejša kanalizacija: “Projekt je sicer dober in lep, a menim, da bi moral nekoliko počakati. Tudi sam bi si sicer morda želel nekoliko več zelenja, a menim, da v kolikor želimo imeti trg, na katerem bodo druženja in koncerti, menim, da sama drevesa tudi ne morejo biti.”

Repoluskova zatrjuje, da so upoštevane tako želje občanov kot stroke

Županja Ruš Urška Repolusk sicer v svojih zapisih na družabnih omrežjih nemalokrat poudarja, da so si občani želeli spremembe in predlog podprli. Med drugim je zapisala, da je bila opravljena anketa, ki je bila podlaga za oblikovanje Vizije in strategije Občine Ruše do leta 2030. “Vzorec anketiranih je bil primeren in precej večji, kot je v tej debati. Po dokončani uskladitvi imamo pred nami čudovit izdelek na papirju, v katerem so upoštevane tako želje nas občanov, kakor zahteve stroke. Gre za čudovit preplet zelenih površin in urbanega dela. In želja nas mnogih je, da projekt ugleda luč sveta in s tem doprinese h kulturnemu, ekonomskemu, družbenemu utripu naše občine.”

“Ali vam je bil namen najprej iznakaziti park, da bodo po tem ljudje videli in primerjali”

Na županjino objavo so se zvrstili številni komentarji, občani so ji med drugim postavljali vprašanja, na katera so prejeli precej oster komentar. Viktor Žvegler je zapisal: “Ali vam je bil namen najprej iznakaziti park, da bodo po tem ljudje videli in primerjali (po vašem mnenju) lepšo in sodobnejšo različico nadomestila za razdejanje v samem centru. Ali je bilo res tako nujno najprej podreti, sedaj pa se naenkrat ne mudi več tako in je vaše razdejanje v samem centu že kar nekaj mesecev?”

Županja pa: “Pričeli smo, ko smo imeli dovoljenje, sprejet proračun in nam je čas dopuščal, s pripravljalnimi deli, da bomo na pomlad začeli z izvedbo projekta. Ali kaj ni v skladu z zadano časovnico? Ali morda vašo časovnico? Se je kaj zamudilo, kaj prehitelo? Imate morda kakšno strokovno podlago, kdaj bi smeli pripraviti teren in kdaj začeti z deli?”

Po tem, ko proračun v drugem branju ni bil sprejet, smo se na Urad županje obrnili tudi v naši medijski hiši in jo pozvali k izjavi vezani na redno sejo občinskega sveta Občine Ruše. Odgovora do danes še nismo prejeli.

V kolikor si želite ogledati predstavitev projekta “Ureditev Trga vstaje v Rušah”, si ga lahko pogledate v videoposnetku spodaj.

Pa vi, kakšno je vaše mnenje o prenovi trga?

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.