04:58, pet, 19. Apr

Razlogi, zaradi katerih do nakupa Farmadenta, kljub potrditvi svetnikov, lahko Salus odstopi





Mariborski mestni svetniki bodo na današnji seji mestnega sveta razpravljali o prodaji družbe Farmadent, občinskega trgovca z zdravili. In v pogodbo za prodajo Farmadenta so pogodbena določila izredno naklonjena kupcu, saj ima kar nekaj možnosti, da odstopi od nameravanega nakupa.

Na dnevnem redu je namreč točka “Pogodba o prodaji poslovnih deležev v družbi FARMADENT trgovina, proizvodnja in storitve d.o.o.” Obširno gradivo pa razkriva nekaj zanimivih informacij. In sicer, da lahko prodaja pade v vodo, četudi jo mestni svetniki na današnji seji potrdijo, saj so v pogodbi vključene klavzule, ki to omogočajo.

V prezentaciji “Projekt Care – predstavitev za občinske svete prodajalcev” je potencialni kupec SALUS sicer navedel, da je njihova zavezujoča ponudba prejela potrebno odobritev nadzornega sveta edinega družbenika.

A hkrati pa še dodajajo, da bosta nujni še odobritev s strani skupščine edinega družbenika (predvideno kot odložni pogoj v SPA) in odobritev organov za varstvo konkurence (AVK v Sloveniji in Makedoniji).

Za pridobitev vseh soglasij naj bi potrebovali leto dni

Navajajo tudi, da ocenjujejo, da bi za vsa našteta soglasja in njihovo pridobivanje potrebovali eno leto“Ponudnik ocenjuje, da bi lahko potrebna soglasja bila pridobljena v časovnem obdobju do 12 mesecev.”

V letu dni pa se lahko spremeni veliko. Glede na to, da je njihov pogoj za nakup tudi, da se ne zmanjšajo prihodki, je časovnica skrb vzbujajoča. V tem času je veliko vprašanje, ali bo Farmadent sklepal posle, glede na to, da je njihovo poslovanje zadnjih nekaj let, v času županovanja Saše Arsenoviča, strmo padlo. Po naših informacijah Farmadent ni ravno uspešen na javnih razpisih, saj nimajo dobaviteljev za vse artikle, ki so v javnih razpisih zdravstvenih domov, bolnišnic in lekarn navedeni.

Vse kaže, da lahko pride do stečaja

A mariborska in okoliške občine so se odločile za prodajo ravno zato, ker bi sicer podjetju grozil stečaj. Se s potrditvijo prodaje torej stečaj z gotovostjo ne bo zgodil? To se bo najverjetneje pokazalo že v prihodnjih mesecih. Direktor Jurij Pivka, ki je podjetje prevzel v rdečih številkah, že javno opozarja, da Farmadentu grozi stečaj.

Kaj jim potem še preostane? Zakaj bi proizvajalec sklenil pogodbo s Farmadentom, če njihovih zdravil ne prodajo naprej, saj ne uspejo na razpisih? Rešitev so sicer lahko zasebne lekarne. Vemo, da teh v Sloveniji ni prav veliko.

Kupec vključil celo klavzulo, ki določa da lahko od pogodbe odstopijo

Ponudnik (SALUS, veletrgovina, družba za promet s farmacevtskimi, medicinskimi in drugimi proizvodi d.o.o.) je v Prodajno pogodbo dodal MAC klavzulo, ki določa, da lahko odstopijo od pogodbe, če bi bistveno neugodni dogodek, dejstvo ali okoliščina povzročila:

i) na letni ravni (glede na izhodiščno leto 2021) najmanj 20 %: 1) zmanjšanje prihodkov, ali 2) zmanjšanje sredstev, ali 3) povečanje stroškov ali obveznosti Skupine Farmadent,
ali
ii) škodo ali odgovornost za Skupino Farmadent ali zmanjšanje vrednosti Skupine v višini najmanj 2 milijona evrov.

Gotovo bo zanimivo videti, kako bodo mestni svetniki na današnji seji mariborskega mestnega sveta odločili o prodaji Farmadenta, ter če se jim bodo porajali kakšni pomisleki.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.