19:22, sob, 31. Avg

Razpis za štipendije v zdravstvu predvidoma šele prihodnje leto





Ministrstvo za zdravje je junija 2023 objavilo odredbo o določitvi poklicev v zdravstveni dejavnosti, za katere se namenijo sredstva za štipendije, in številu štipendij za šolsko oziroma študijsko leto 2023/2024. Razpis vse do danes ni bil objavljen. Razlog je v usklajevanju vsebine v povezavi z informacijsko podporo, so pojasnili na ministrstvu.

Na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu RS na vprašanja STA o razlogih za neobjavo razpisa kadrovskih štipendij v zdravstvu v minulem študijskem oziroma šolskem letu niso odgovorili. Pojasnili so, da je sklad zgolj izvajalec razpisa in ni snovalec štipendijske politike na področju zdravstva.

Študentom so medtem na voljo tudi druge vrste štipendij

Na ministrstvu za zdravje pa so za STA pojasnili, da s skladom usklajujejo vsebine v povezavi z informacijsko podporo oziroma informacijskim sistemom, ki mora biti zagotovljena za podporo tega projekta. “Sredstva so sicer zagotovljena,” so poudarili.

Ob tem so pojasnili, da bosta v letu 2025 predvidoma izvedena javna razpisa za šolski oziroma študijski leti 2024/2025 in 2025/2026. Študentom so medtem na voljo tudi druge vrste štipendij, so poudarili. Med njimi so izpostavili državne, Zoisove in kadrovske štipendije.

Ministrstvo za zdravje je junija 2023 objavilo odredbo o določitvi poklicev v zdravstveni dejavnosti, za katere se namenijo sredstva za štipendije, in številu štipendij za šolsko leto 2023/2024. V skladu z odredbo v proračunu RS so zagotovljena sredstva v višini 360.000 evrov za dodelitev 110 štipendij, so takrat sporočili z ministrstva.

Kakšne štipendije so predvidene?

20 štipendij je bilo predvidenih za poklic doktor medicine za študente medicine, prav toliko za poklic diplomirana medicinska sestra oz. diplomirani zdravstvenik za študente zdravstvene nege. 50 štipendij je bilo predvidenih za poklic tehnik zdravstvene nege za dijake zdravstvene nege, 20 štipendij pa za dijake, ki se izobražujejo za poklic bolničar negovalec.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.