09:19, pet, 29. Mar

Razstava ob 60-letnici Umetnostne galerije Maribor





V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) bodo zvečer odprli razstavo ob 60-letnici njenega delovanja. Predstavljenih bo več kot 200 umetniških del 150 avtorjev, ki jih hranijo v zbirki. Razstava z naslovom 60! Panorama, ki jo bo odprl minister za kulturo Uroš Grilc, je prva v nizu dogodkov ob jubileju galerije. Ta je svoja vrata odprla februarja 1954.

Umetnostna galerija

Razstava, ki bo na ogled do novembra, je po navedbah kustosinje Nadje Gnamuš zasnovana na dveh izhodiščih. Opredeliti želi izstopajoče poteze in značaj zbirke ter ob tem v retrospektivnem pogledu prepoznati trenutke, ki najdejo svoje reinterpretacije tudi v sodobnosti.

Razstava pokaže na heterogeno strukturo zbirke, ki so jo z odkupi in donacijami v desetletjih nastajanja formirale različne zbirateljske politike. Za zbirko je značilna večplastna identiteta, ki se kaže v trku med modernostjo in tradicijo, naprednimi in zapoznelimi ustvarjalnimi tendencami, pojasnjujejo v UGM.

Med razstavljenimi bodo dela Ivana Kosa, Maksa Kavčiča, Slavka Tihca, Rudolfa Kotnika, fotografov Mariborskega kroga, Zmaga Jeraja in predstavnikov mlajše generacije, kot sta son: DA in Žiga Kariž.

UGM je eden osrednjih muzejev za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji z zbirko več kot 5000 umetniških del slovenskih avtorjev od konca 19. stoletja do danes. Slikarstvu, kiparstvu in grafiki se pridružujejo fotografska dela, video umetnost, večmedijske instalacije in interaktivni projekti.

Galerija se nahaja v nekdanji meščanski palači iz prve polovice 19. stoletja in bivši cerkvi celestinskega samostana iz druge polovice 18. stoletja, a ji dotrajanost prostorov ne omogoča sodobnih muzejskih pogojev delovanja. Zato si že več desetletij prizadevajo za selitev v nove prostore.

Po spodletelem poskusu, da bi nove prostore dobili v času Evropske prestolnice kulture (EPK) v letu 2012, ko se je novo UGM najprej načrtovalo na Lentu, nato pa v razvpitem kulturnem središču Maks na Studencih, je vodstvo galerije v zadnjem času okrepilo prizadevanja za selitev galerije v stavbo Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) na Trgu Leona Štuklja.

Obenem občina zagovarja prenovo sedanjih galerijskih prostorov na Strossmayerjevi ulici, kar so v preteklosti že poskusili, a naleteli na težave z zakonitostmi varstva kulturne dediščine. A tako za prvo kot za drugo rešitev ni sredstev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.