12:05, čet, 25. Apr

Razstava slik in fotografij slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev ob stoletnici ustanovitve Podpornega društva slepih





V razstavišču Kino Partizan bo od 5. novembra do 24 decembra 2020 razstava slik in fotografij slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev ob stoletnici ustanovitve Podpornega društva slepih. poimenovali so jo Onstran svetlobe. Razstava zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja korona virusa za obiskovalce trenutno ni dostopna. Pokrajinski muzej Maribor je zato pripravil vzporedno virtualno razstavo, do katere je možno dostopati na njihovi spletni strani.

Razstava Onstran svetlobe. Vir: Pokrajinski muzej Maribor

Pokrajinski muzej Maribor je v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije postavil razstavo slik in fotografij, ki so delo 19 slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev iz različnih krajev Slovenije. Z razstavo ne obeležujejo samo stoletnice društvenega samoorganiziranja slepih v Sloveniji – z njo tudi želijo spodbujati empatijo, ki bo videčim omogočala boljše razumevanje potreb naših slepih in slabovidnih sodržavljank in sodržavljanov.

Svoja dela razstavljajo Rezka Arnuš, Evgen Bavčar, Luka Campolunghi, Sara Bukovec, Branko Čeak, Sonja Jež, Jožef Jošt, Milka Jug, Jana Kus, Rosana Lorbek, Darinka Lozinšek, Andrej Palčec, Mirela Prezelj, Helena Senica, Tinka Šetina, Ana Šter, Meri Tišler, Slavica Zdolšek in Natalija Žitnik Metaj.

7. novembra 1920 sta Franc Dolinar in Alojzij Levstek v Ljubljani ustanovila Podporno društvo slepih, ki je prvo slovensko invalidsko društvo. Glavni namen društva je bilo zbiranje denarja za pomoč revnim slepim, ki so bili tedaj odvisni zgolj od svojcev in znancev. Med slepimi in slabovidnimi imamo Slovenci slikarje, pesnike, pisatelje, glasbenike, igralce, pevce, fotografe. Svojo ustvarjalnost (tudi nagrajevano v konkurenci z videčimi) predstavljajo po Sloveniji in svetu.

Na razstavi je slepim in slabovidnim na voljo razstavni katalog v brajici, videčim pa tudi katalog s predstavitvami avtorjev. Razstava zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja korona virusa za obiskovalce trenutno ni dostopna. Pokrajinski muzej Maribor je zato pripravil vzporedno virtualno razstavo, do katere je možno dostopati na njihovi spletni strani www.museum-mb.si/onstran-svetlobe/.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.