06:32, sob, 20. Apr

Rdeči križ Maribor zavrnil očitke glede riža, v katerem so mrgolele ličinke in molji





Na nas se je obrnila bralka iz Maribora, ki je želela ostati anonimna, njene podatke hranimo v uredništvu. Ni skrivala razočaranja, ki jo je doletelo pretekle dni. Dejala nam je, da je pretekle dni dvignila paket pri Rdečem križu Maribor, in v njem je bil med drugim tudi beli riž, v katerem je mrgolelo ličink in moljev. Obrnili smo se tudi na RK Maribor, kjer so dejali, da ne gre za pomoč, ki bi jo bralka prejela od njih. Bralka vztraja pri svojem. Komentarji so deljeni, nekateri so se srečali s podobno izkušnjo.

Očitke zavrnili

Sekretar RKS – OZ Maribor Metod Dolinšek, je zgoraj navedeno zavrnil: “Kot navajate v člankih je pakirani riž vseboval ličinke in molje, gospa pa naj bi to pomoč prejela ob prevzemu hrane v našem skladišču in sicer pred kratkim. Navedbe, ki so zapisane v člankih ne držijo in so lažne. Navedeni artikel, v embalaži in z datumom veljavnosti, ki je bil razviden iz priloženih fotografij, smo prosilcem
v našem skladišču delili v mesecih februar, marec in april 2022.”

Po objavi so preverili zaloge in niso opazili pomanjkljivosti oziroma neprimernosti artiklov, ki so jih prejeli ob zadnjih dobavah.

Kot je pojasnil v nadaljevanju, sedaj delijo navedeni artikel (riž) v drugačnem pakiranju in z drugim rokom veljavnosti: “V skladišču smo tudi preverili trenutne zaloge hrane in nismo opazili pomanjkljivosti oziroma neprimernosti artiklov, ki smo jih prejeli ob zadnjih dobavah.” Ne izključujejo možnosti, da je gospa, ki se je obrnila na nas s pritožbo, pomoč prejela kje drugje kot na Rdečem križu: “V kolikor pa je navedeno pomoč prejela pri nas, je bilo to pred več kot pol leta.” Pričakovali bi, da se bi gospa najprej obrnila na njih.

Bralka vztraja pri svojem

Ponovno smo se obrnili na bralko, jo še enkrat povprašali, kje in kdaj je dvignila omejeno pomoč. Znova je potrdila prvotno, na sedežu Rdečega križa v Mariboru in zavrnila, da je pomoč dobila drugje. Na besede, da je pomoč prejela drugje se je odzvala: “Oni pa so hudi lažnivci. Da so lahko tako podli, da se branijo z neko embalažo, žalostno res. Mene več ne vidijo. Ni šans. Naj kar imajo te pakete. Žal mi je samo ostalih ljudi, ki bodo nastradali, tako kot sem jaz.”

Strah, da pomoči prihodnjič ne bi prejela

Po objavi prispevka smo v uredništvo prejeli komentar bralke, ki nam je dejala, da se je tudi sama srečala s podobno situacijo, a se na RK ni obrnila, saj jo je bilo strah, da prihodnjič pomoči ne bi prejela: “Zagotovo se dogaja, vem, da se lahko zgodi tudi v navadni trgovini, ampak morda nekomu ta paket v tistem trenutku pomeni vse, tako je tudi meni, zgodilo se se je pred meseci in moko sem lahko le zavrgla.”

Obrabljena obutev

Marca letos se je na nas obrnila bralka S.K., ki je na RK Maribor dobila rabljena, neohranjena oblačila in obutev: “Za hčerko so mi dali zimske škornje, sedaj spomladi. Prihodnjo zimo ji zagotovo več ne bodo prav, hkrati pa se vidi obraba. Še slabše je stanje tenisk, ki so jih podarili mojemu sinu. Mislim, da so fotografije dovolj zgovorne.” 

“Nimamo veliko, a rada imam, da so otroci čisti in v celih oblačilih. To je sramotno, res sem prizadeta.”

“Se lahko zgodi, da med uporabne rabljene izdelke zaide tudi tak, ki je neuporaben”

V zvezi z dogodkom, smo se takrat obrnili na Rdeči križ Maribor, jih seznanili z očitki naše bralke in jih prosili za njihov komentar. Metod Dolinšek, sekretar Rdečega Križa Slovenije – OZ Maribor nam je dejal, da materialno pomoč v oblačilih, obutvi in opremi, izvajajo z rabljenimi izdelki, ki jih prejmemo od donatorjev: “Naši sodelavci vse prejeto pregledajo in sortirajo, vendar se lahko zgodi, da med uporabne rabljene izdelke zaide tudi tak, ki je neuporaben.”

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.