14:20, tor, 23. Jul

“Red je vedno pas pripet!”





Zaščita otrok v avtu je eden najbolj učinkovitih ukrepov za izboljšanje varnosti. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor že vrsto let sodeluje v projektu PASAVČEK, katerega nosilec je Javna agencija RS za varnost prometa – Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Namen projekta je spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev ter varnostnih pasov med vožnjo v avtomobilu. Otroci v Sloveniji poznajo akcijo pod imenom priljubljene figurice Pasavček.

V letu 2013 je bilo na območju MOM v prometnih nesrečah udeleženih 47 otrok. Otroci so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot potniki, povzročitelji prometnih nesreč z udeležbo otrok pa so bili v največ primerih vozniki osebnih avtomobilov. Otroci so povzročili le mali odstotek prometnih nesreč, pa še takrat si lahko odrasli pripišemo odgovornost za njihovo ravnanje.

Po osnovnih šolah in vrtcih že od jeseni 2013 poteka projektno delo, v katerega so vključeni otroci 4 – 12 let ter njihovi starši. Projekt temelji na pozitivni spodbudi za uporabo otroških sedežev med vožnjo v avtomobilu. Osrednja figura projekta je lik Pasavčka, ki na zabaven način opozarja otroke: Red je vedno pas pripet! V šolskem letu 2013/2014 poteka projekt PASAVČEK na dveh osnovnih šolah in sedmih vrtcih. Za osnovne šole in vrtce, ki so vključeni v projekt PASAVČEK, smo v novembru 2013 organizirali delavnico za učitelje in vzgojitelje, ki izvajajo projekt. Po šolah in vrtcih intenzivno poteka delo z otroci in starši.

V projekt se je aktivno vključil tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOM. Na zaključni prireditvi RED JE VEDNO PAS PRIPET bo sodelovalo 582 otrok iz osnovnih šol in vrtcev. Z akcijo želimo prepričati predvsem otroke in njihove starše o nujnosti uporabe otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov.

DSC_7436

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.