09:58, pet, 19. Apr

Rekordno število beguncev so zabeležili na Finskem





Na Finskem zaradi vojne v Ukrajini beležijo rekordno število beguncev.

Njihovo število je preseglo dosedanji rekord, ki so ga zabeležili na vrhuncu begunske krize leta 2015, so danes sporočile finske oblasti.

Finska služba za priseljevanje je sporočila, da so do 4. avgusta zaradi ruskega napada na Ukrajino prejeli 35.074 prošenj za azil, od katerih so jih odobrili že skoraj 33.300. V državo se je zateklo 37.000 beguncev iz Ukrajine, kar je največ doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  Pred tem je v to nordijsko državo med begunsko krizo leta 2015 pribežalo rekordnih 32.000 beguncev.

Rusko-ukrajinski konflikt ima vpliv tudi na Finsko

Pojasnili so še, da je kar tretjina ukrajinskih beguncev otrok. Na Finskem sicer lahko prosilci za azil delajo že ob vložitvi prošnje. Po podatkih Združenih narodov je iz Ukrajine zaradi ruskega napada doslej skupno zbežalo že 6,3 milijona ljudi.

Finska, ki meji na Rusijo, je po letošnjem ruskem napadu na Ukrajino zaprosila za članstvo v zvezi Nato. Njeno prošnjo, kot tudi prošnjo Švedske, so na vrhu zavezništva podprli voditelji vseh 30 držav članic, v katerih sedaj postopoma potekajo ratifikacije njunih pristopnih pogodb.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.