06:29, tor, 30. Jul

Rektor UM (za)čutil strah zaposlenih





Preden so nas na današnjem zboru zaposlenih na Univerzi v Mariboru (UM) postavili pred vrata, je rektor Igor Tičar pojasnil, da želi razrešiti določene pereče teme. “Počilo je zaradi ankete o zadovoljstvu pri delu”, je dejal. Kmalu za tem je 36 zaposlenih izrazilo željo naj se mediji umaknejo, ker da sicer ni pogojev za sproščen pogovor. Slednjega pa, vsaj v bolj konkretni obliki, kljub vsemu kot kaže niso imeli.

teodor lorencic na zboru delavcev um

Zbora se je udeležilo približno 100 oz. velika večina od skupno 112 zaposlenih na rektoratu UM. Rektor je uvodoma pojasnil, da je 22 zaposlenih v anketi o zadovoljstvu pritrdilno odgovorilo na vprašanje o zaznavanju mobinga, “ampak že to vprašanje `ali zaznavate mobing` se mi zdi čudno. Pa nočem biti nesramen, ampak zaznavam lahko svetlo ali temno…” je komentiral Tičar in nadaljeval s pojasnilom, da je od omenjenih 22, sedem zaposlenih zapisalo svoja opažanja, v eni anketi pa je bilo omenjeno spolno nadlegovanje. Potrdil je, da je prejel pismo Petre Ujčič in ga prebral. Takoj za tem pa so zbor zaprli za javnost…

rektor um igor tičar

Neuradno naj bi zaposleni (potem, ko medijev ni več bilo v dvorani) izrazili željo, naj se z zbora umakne tudi Teodor Lorenčič, na katerega naj bi se nanašali očitki o izvajanju mobinga, ustrahovanja in spolnega nadlegovanja. Rektor Tičar naj bi sprva odvrnil, da nikogar ne bo odganjal, saj so vsi del kolektiva, ker so zaposleni na UM, potem pa naj bi o tem glasovali. Kot nam je pojasnil po končanem zasedanju, “so se strinjali, da g. Lorenčič lahko ostane.” Nadalje je (po končanem zboru) pojasnil, da je med zasedanjem začutil strah zaposlenih. Zdelo se mu je, da si ne upajo komentirati določenih stvari, zato jih je pozval in nagovoril, naj se obrnejo nanj: “lahko po e-pošti, lahko mi pošljejo pismo, lahko me pokličejo, lahko me nagovorijo… Želim, da se o teh stvareh pogovorimo in vsako izraženo mnenje bom vzel na znanje.” Če je torej prepoznal njihov strah pred izpostavljanjem (tudi, ko mediji niso prisotni!) nas je zanimalo, ali lahko zaposlenim zagotovi, da v primeru, če bodo izrazili svoje mnenje, opažanja, kritike ali očitke, ne bodo izgubili službe. Rektor Tičar je pojasnil, da je v državni ustanovi nekoga “odpustit pravi mali himalajski podvig”. Potrdil pa je, da so že ukinjali določena delovna mesta, in sicer po sprejetju nove sistemizacije. Lorenčič med tem ostaja zaposlen na Univerzi, in sicer v Oddelku za promocijo.
Podrobnosti jutri (16.3.) ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.