12:18, pet, 19. Apr

RK Maribor Branik: V RK Velenje bi za dosego cilja šli preko trupel





Rokometni klub Maribor Branik se je odzval na izjavo Rokometnega kluba Velenje ter njihovega direktorja o razjasnjevanju okoliščin zaradi odpovedi tekme, ki bi morala biti v petek, 7. maja,  med tema dvema kluboma. Menijo, da so obtožbe Janeza Gamsa “ostre in neutemeljene”.

Rokometni klub Maribor Branik FOTO Anamarija Valentina Dajnko

Na prvem testu so bili negativni, pred tekmo pa dobili simptome

“Vsi naši igralci so bili pred tekmo testirani v skladu in roku, ki jih določajo pravila NIJZ. Več igralcev RK Maribor Branik je dobri dve uri pred tekmo razvilo simptome, ki so kazali na morebitno okužbo s koronavirusom,” so zapisali v sporočilu za javnost ROK Maribor Branik ter razložili: “Te igralce smo ločene od ostalih eno uro pred tekmo znova testirali s hitrimi testi, ki so bili pozitivni. To je prižgalo alarm, edina logična odločitev pa je bila, tudi ob upoštevanju vseh protokolov Rokometne zveze Slovenije in NIJZ, da tekmo odpovemo.”  Danes imajo tako “potrjene štiri dokazane okužbe s pozitivnimi PCR-testi, kar samo potrjuje pravilnost naše petkove odločitve. Vso dokumentacijo o PCR testih bomo tudi posredovali na Rokometno zvezo Slovenije”.

Odziv na obtožbe direktorja RK Gorenje

“Ob vsem tem se moramo odzvati tudi na ostre in neutemeljene obtožbe direktorja RK Gorenje Velenje Janeza Gamsa, ki zelo očitno prezira vse temelje etike športa. Glede na njegovo izjavo se zdi, da so pri RK Gorenje Velenje pripravljeni tvegati zdravje svojih igralcev, strokovnega štaba in vseh njihovih bližnjih, ki bi bili v primeru odigrane tekme izpostavljeni koronavirusu. S svojim odzivom rušijo vse vrednote profesionalnega športa, takšnih obtožb pa s strani nekdanjih državnih prvakov vsekakor nismo pričakovali. Zdi se, da bi v RK Gorenje Velenje z direktorjem Gamsom na čelu za dosego svojega cilja šli preko trupel, tudi na račun ogrožanja javnega zdravja,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Velenjčani menijo, da odpoved ni bila korektna

Rokometni klub Velenje je namreč po odpovedi tekme zapisal daljši zapis, v katerem s svoje strani pojasnjujejo okoliščine odpovedi tekme v Mariboru. Zapisali so, da se zavedajo nevarnosti virusa covid-19 in da ne trdijo,  “da določeni igralci RK Maribor Branik dejansko niso zboleli. V primeru, da se okužbe dejansko potrdijo, želimo vsem okrevanje brez zapletov”. Pa tudi, da se zavedajo nevarnosti hitrega širjenja okužbe, zapletov in situacij, na katere ne morejo vplivati. Ter da so sami sprejemali v preteklosti odločitve, ki so bile “vedno korektne in v skladu s pravili NIJZ in RZS. Slednja žal ne morejo predvideti vseh situaciji in tudi niso predvidevale situacije, ki se je zgodila v Mariboru. V tem primeru je potreben razum in sklepanje kompromisov, kar v Mariboru žal ni bilo možno. Ob tem se ne moremo znebiti občutka, da so v RK Maribor Branik odločitev o neigranju tekme sprejeli že dolgo preden se je naša ekipa odpravila na pot”.

.. in  opozarjajo na več “čudnih okoliščin”

Izpostavili so več okoliščin, ki so po njihovem mnenju čudne:

  • “Igralci Maribora so se testirali v sredo zvečer, čeprav pravila RZS predvidevajo testiranje en dan pred tekmo. Takrat je bila okužba s koronavirusom ugotovljena pri enem izmed igralcev. Iz Maribora so se na nas obrnili s predlogom, da bi, v skrbi po varovanju zdravja naših igralcev, tekmo preložili. To se nam vsekakor zdi razumljivo, a je za nas bila ta možnost tako rekoč neizvedljiva. V obdobju med 7. in 29. majem nas namreč čaka kar šest tekem. Po zavrnitvi ponudbe z naše strani, je obveljal predviden datum, 7. 5. ob 19:00.”
  • “Na dan tekme nismo prejeli nobenega obvestila o težavah v Mariboru. Ob prihodu v dvorano so naši igralci celo pričeli z ogrevanjem. Uro pred pričetkom tekme pa smo prejeli obvestilo s strani vodstva RK Maribor Branik o slabem počutju še treh igralcev. Dva od njih sta bila nato po navedbah RK Maribor Branik pozitivna na hitrih antigenskih testih. Dokazila o tem ali navedbe kdo je testiranje izvedel s strani nasprotnega kluba nismo prejeli. Z navedbo, da oni nimajo težav z igranjem tekme, so nam ponovno ponudili možnost, da mi odpovemo tekmo. Zaradi specifičnosti situacije, ko moramo prvenstvo končati do 29.5., smo ponudbo ponovno prijazno zavrnili.”

V RK Velenje menijo še, da nasprotna ekipa nikoli ni imela namena, da se tekma odigra. “Ob tem moramo opozoriti še na dejstvo, da so bili ves čas dogovarjanj igralci, ki so po navedbah kluba kazali znake okužbe, nekateri pa naj bi bili celo pozitivni na HAT, ves čas prisotni v dvorani (?!) – na skupnem hodniku pred garderobami, eden od teh pa celo na igrišču, kjer se je ogreval za tekmo. S tem so resno ogrožali vse prisotne v dvorani in dodatno okrepili sum v verodostojnost njihovih navedb” so še zapisali.

RK Velenje. Vir Facebook RK Velenje

Gams: Dogajanje je bilo milo rečeno čudno, njihove izjave pa nasprotujoče

Janez Gams, direktor Gorenja Velenja, pa je zapisal: “O težavah nasprotne ekipe smo bili obveščeni zgolj eno uro pred tekmo, ko so naši igralci že bili na igrišču in so se pripravljali na ogrevanje. Skupaj z delagatom, komisarjem lige in predsednikom združenja smo skoraj eno uro iskali rešitev nastale situacije. Zavedati se namreč moramo, da imamo v RK Gorenje Velenje v maju kar 6 tekem in možnosti za prestavitev termina, glede na to, da moramo prvenstvo končati ko konca maja, tako rekoč nimamo. Ne glede na vse predloge, se RK Maribor Branik ni strinjal z nobeno rešitvijo in odločili so se za odpoved tekme. Dogajanje je bilo milo rečeno čudno, njihove izjave pa nasprotujoče in na koncu se je pokazalo, da tudi zavajujoče. V RK Gorenje Velenje dosledno spoštujemo vse predpise RZS in NIJZ. Zavedamo se resnosti situacije, glede preprečevanja širjenja virusa COVID-19 in ves čas ravnamo skrajno odgovorno. Nikakor ne trdimo, da igralci, ki so se počutili slabo, niso okuženi. Kljub temu pa ne moremo mimo občutka, da v nasprotni ekipi niso ravnali v duhu iskanja rešitve, s čimer so pod vprašaj postavili regularnost zaključka prvenstva. Če ob strani pustimo dejstvo, da so domnevno bolni igralci ves čas dogajanja sedeli na hodniku dvorane, da se je eden od igralcev, ki je po navedbah kluba imel simptome, celo ogreval in komuniciral z našo ekipo, je tu še kopica drugih okoliščin, ki kažejo, da so se v RK Maribor Branik že dolgo pred našim prihodom v Maribor, odločili, da tekme ne bodo igrali. Na domneve, ki danes prihajajo iz različnih krogov, da je bilo dogajanje režirano tudi s strani RK Celje Pivovarna Laško, ki kot vemo zelo dobro sodeluje z RK Maribor Branik, se ne bomo opredeljevali. Močno si želimo, da temu ni tako! Za naš klub je edini možen nadomestni termin 19.5.2021. V kolikor RK Maribor Branik takrat z nami ne bo želel igrati, pričakujemo, da se tekma registrira z rezultaton 0:10.”

Pisanec: Na razvoj simptomov se ne da vplivati

Mihael Pisanec, poslovni direktor RK Maribor Branik, je izjavil: “Pri naši odločitvi smo gledali izključno na zdravje vseh igralcev in ostalih vpletenih v organizacijo tekme. Zaradi enega že potrjenega testa in suma na nove okužbe nismo želeli tvegati nepotrebnega širjenja okužb, ki bi eni in drugi ekipi povsem pokvarilo zaključek sezone v ligi NLB. Na razvoj simptomov se ne da vplivati, splet okoliščin pa je poskrbel, da so se zapleti z okužbami pojavili dve uri pred tekmo. Menim, da smo dobro odreagirali in hitro opravili hitre teste, ki so bili žal pozitivni. Rezultati PCR testov so nato samo potrdili, da smo se odločili pravilno.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.