19:04, čet, 28. Mar

Rušani s številnimi očitki županji Ruš: “Projektiranje cest na način, kot to počne občina, je slabo in neprofesionalno”





Občinski svet Občine Ruše je na 20. redni seji Občinskega sveta Občine Ruše  županji prepovedal nadaljnje postopke in črpanje sredstev v zvezi z novo traso Ruške obvoznice.

Poročali smo že, da naj bi krajani Ruš o pripravah na premik obstoječe trase zahodne obvoznice na novo lokacijo vzdolž železniške proge, izvedeli iz zapisa županje Urške Repolusk: “Obstoječa trasa je v prostorskih dokumentih občine vrisana že 30 let. Za njeno izgradnjo so bila ves ta čas rezervirana zemljišča v “radodarni širini”, kot je takrat to velela Direkcija za ceste RS.”

15. februarja so na seji Krajevnega odbora Smolnik sprejeli sklep, s katerim so pozvali občinsko upravo, da prekine z vsemi aktivnostmi, dva dni kasneje, so, kot smo že poročali, na 20. redni seji svetniki Občinskega sveta Občine Ruše prepovedali vse nadaljnje postopke. Županja je tedaj dejala, da bo upoštevala njihov poziv.

Zaskrbljeni krajani Smolnika in Ruš, Ad hoc civilna iniciativa so zapisali: “Županja želi občanom prikazati, da gre v tem trenutku samo za “Študijo variant” zahodne obvoznice (kot je napisala v podnaslovu članka) in novo traso naslavlja kot “morebitno varianto trase”. Pri takšnem poimenovanju je potrebno nedvoumno dodati, da v tem mandatu občina vlaga vse napore samo v prestavljeno traso zahodne obvoznice, ki je praktično že pred zaključkom umeščanja v prostor z izdelanimi vsemi načrti, podlagami in študijami. Trenutno pospešeno potekajo pridobivanja mnenj in soglasij na državni ravni.”

“Ob izidu glasila Ruški utrip št. 1, marec 2022, smo lahko občani v članku Obvoznica Ruše izvedeli kakšen je pogled županje Ruš ge. Urške Repolusk na potek in izgradnjo nove zahodne obvoznice. Za kaj dejansko se županja Ruš zavzema zelo lepo ponazarja slika, ki jo je priložila v članku,” so zapisali.

FOTO: Zajem zaslona Ruški utrip / ruse.si

Glede na javno izjavo ge. županje sicer ne razumemo zakaj se je ravno v tem trenutku odločila na dolgo in široko pojasnjevati zadevo krajanom občine Ruše. Zaradi transparentnosti in lastne kredibilnosti bi to lahko naredila že dosti prej.

“Občani bi pridobili še eno napol funkcionalno cesto z hodnikom za pešce, ki bo le na eni strani cestišča”

Zapisali so, da ima zahodna obvoznica ima po njihovem mnenju dokaj ponesrečen naziv (obvoznica). “To je bolj ali manj navadna regionalna cesta, ki bi lahko bila lepa in široka v primeru obstoječe trase. Ga. županja pa si zelo prizadeva za novo traso, kjer bo ta cesta ozka in vrinjena med železnico in hiše. Tako bi občani pridobili še eno napol funkcionalno cesto z hodnikom za pešce, ki bo le na eni strani cestišča. Kolesarska steza ne bi bila ob celotni dolžini obvoznice, protihrupne ograje pa bi postavili dobesedno meter pred okni stanovalcev. Ob tem bi izgubili tudi otroško igrišče na Smolniku,” zapišejo.

V pismu, ki smo ga prejeli, so zapisali, da je občinska uprava s spretno uporabo besedo poskusila prikriti ali celo izpustiti nekatera dejstva, med drugim tudi stališča civilne inciatice. V uvodu so zapisali: “Na seji Krajevnega odbora Smolnik z dne 15. 2. 2022 je bila s strani prisotnega svetnika podana izjava, iz katere smo krajani izvedeli na kakšen način in kdaj je ga. županja pričela z napori za prestavitev trase. Sama strokovnost in kredibilnost odločitve za prestavitev trase obvoznice pa je zaradi te izjave postala zelo vprašljiva. Imamo celo občutek, da se hoče nova trasa obvoznice na vsak način legitimirati za nazaj. Tudi zato bomo v nadaljevanju vse ostale navedbe naslavljali na go. županjo. Čeprav je pod člankom v Ruškem utripu podpisana občinska uprava, se nam zdi primerneje, da bi se pod članek podpisala ga. županja.”

Napisali so tudi, da naj bi Ministrstvo za zdravje in NIJZ dala jasno vedeti, da bi imela prestavljena trasa pomemben vpliv na zdravje in počutje ljudi ob novi trasi. Zato smo se obrnili na Ministrsto za zdravje. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Zapis je zavajajoč in neresničen

Dne 29. 5. 2020 je bil v Uradnem glasilu slovenskih občin objavljen sklep “Sklep o spremembah in dopolnitvah sklepa o začetku postopka priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za obvoznico Ruše – faza 1” in tako spremenjen prvotni sklep prejšnjega župana g. Uroša Razpeta iz leta 2017.  “Zapis ge. županje v članku, da “v dopolnjenem osnutku sprememb in dopolnitev OPN občina ohranja obe varianti obvoznice” je zavajujoč in neresničen. V sklepu so namreč navedene izključno parcelne številke nove (prestavljene) trase obvoznice vzdolž železnice,
izbrisane pa parcele obstoječe trase obvoznice. S tem je de-facto in de-jure nova trasa obvoznice že dana v plan izgradnje, občani pa postavljeni pred izvršeno dejstvo,” so navedli krajani.

Projektiranje cest na način kot to v tem primeru počne občina Ruše, brez konkretne širine cestišča, konkretne širine pločnikov in brez kolesarskih stez (in drevoreda) je v današnjem času milo rečeno slabo in neprofesionalno. Pri tem, da že 30 let obstaja trasa, ki je popolnoma sprejemljiva za ministrstva ter zagotovo tudi za večino krajanov Ruš.

Zato smo v prvi izjavi za javnost podali naše iskreno upanje, da bo v Rušah prevladala zdrava pamet pri upravljanju s prostorom. Z iskrenim odobravanjem ugotavljamo, da je velika večina svetnikov Občinskega sveta Ruš spoznala to dejstvo, za kar se jim ob tej priliki še enkrat zahvaljujemo, zapišejo.

“Občane Ruš obveščamo, da smo Ministrstvo za okolje in prostor dne 21. februarja 2022 seznanili z aktualnim dogajanjem v ruški občini. Tudi v prihodnje jih nameravamo promptno obveščati. Go. županjo pa znova pozivamo k preklicu v 5. točki omenjenega sklepa ter ponovnemu sprejemu sklepa v prvotnem besedilu, kot se je glasil sklep z dne 12. septembra 2017 in s tem vrnitev obstoječe trase zahodne obvoznice v plan izgradnje. Do takrat pa bomo uporabili vsa pravna in javnomnenjska sredstva, da županjo go. Urško Repolusk in občinsko upravo odvrnemo od prestavitve trase zahodne obvoznice,” zaključijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.