12:01, čet, 28. Mar

Ruska raketa zadela poln trgovski center v Ukrajini, veliko smrtnih žrtev





Raketa iz ruskega bombnika je v ponedeljek zadela trgovinski center v ukrajinskem mestu Kremenčuk v katerem je bilo po podatkih ukrajinskih oblasti v tistem trenutku več kot 1000 ljudi. Natančno število smrtnih žrtev še ni znano, vendar naj bi jih bilo po besedah regionalnega guvernerja Dmitra Lunina najmanj 15.

Napad so nemudoma obsodili voditelji držav skupine G7 zbrani na vrhu v Nemčiji, Ukrajina pa je zahtevala sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN. Skupina G7 je napad opredelila kot odvratno dejanje in vojni zločin.

“Brezobzirni napadi na nedolžne civiliste so vojni zločini. Ruski predsednik Vladimir Putin in odgovorni za napad bodo odgovarjali,” je sporočila skupina voditeljev držav G7.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da je bilo v času napada v trgovinskem centru več kot 1000 ljudi, poroča AFP.

Veliko tudi ranjenih

Zelenski je napad v katerem je bilo poleg smrtnih žrtev tudi najmanj 40 ranjenih, označil za enega najbolj predrznih terorističnih napadov v zgodovini Evrope.

Zelenski je poudaril, da trgovinski center Rusiji ni predstavljal nobene grožnje in ni imel nobene strateške vrednosti kot tarča. Rusija naj bi po njegovih besedah teroristično dejanje izvedla, da onemogoči normalno življenje ljudi.

“Rusija še naprej izživlja svojo nemoč nad navadnimi civilisti. Nima smisla računati na njeno dostojnost in človeškost,” je v večernem nagovoru Ukrajincem v ponedeljek povedal Zelenski.

Napad obsodili 

Ukrajinske oblasti poročajo, da je raketo izstrelil ruski bombnik tupoljev 22M3, ki je letel nad zahodno Rusijo pri Kursku. Kremenčuk, ki leži jugovzhodno od Kijeva, je napadla še ena podobna raketa iz istega ali podobnega ruskega bombnika, ki je uničila športno dvorano.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa Stephane Dujarric je napad obsodil in dejal, da civilna infrastruktura ne sme nikoli biti tarča napadov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.