21:04, pet, 19. Apr

Ruški svetniki sprejeli rebalans proračuna Občine Ruše, a z zahtevo, da županja predloži izračune za zdravstveno postajo





Na 22. redni seji občine Ruše so med drugim sprejeli rebalans proračuna Občine Ruše. Do precejšnjega povišanja tega je prišlo zaradi načrtovane izgradnje nove zdravstvene postaje, s tem pa se niso strinjali vsi občinski svetniki.

Ti so poudarili, da niso proti zdravstveni postaji, ampak proti visokemu znesku in zmanjšanju odstotnega deleža sofinanciranja. Predlagali pa so dodaten sklep, s katerim se ruška županja zaveže k predložitvi računov za novo zdravstveno postajo pred podpisom pogodbe.

22. redna seja Občinskega sveta Občine Ruše

Županja Občine Ruše Urška Repolusk je dejala, da je bil rebalans proračuna visoko zastavljen pretežno zaradi zdravstvene postaje. Občina je sicer pridobila nepovratna sredstva v višini 570 tisoč evrov, kar predstavlja približno 40 odstotkov vrednosti investicije. Po besedah nekaterih svetnikov pa je bilo obljubljeno sofinanciranje v vrednosti 90 odstotkov, kar je bistveno več. Celotna investicija pa je vredna kar več kot milijon in pol evrov.

Občinski svetnik Občine Ruše Darko Knez iz skupine ZA – Združena akcija je poudaril, da skupina ni proti zdravstveni postaji. Da absolutno podpirajo izgradnjo nove zdravstvene postaje, “vendar ne na takšen način, kot je bil predstavljen nam svetnikom.” Pravi, da je “bilo obljubljeno 90-odstotno sofinanciranje, se pravi, sama investicija občine se je podražila od sprejemanja proračuna do danes do rebalansa s 150 tisoč na milijon, dejansko mi ne vemo, od kje bomo ta sredstva jemali.”

Občinska svetnica Silverija Belčič iz Neodvisne liste za varnost in pomoč – NLVP pa je opozorila, da ni nihče proti širitvi oziroma modernizaciji zdravstvenega doma, a da hočejo vedeti, za kakšno ceno gre in kaj se bo dobilo za to ceno. V sami razpravi pa je sicer dejala tudi, da bi lahko v obstoječih prostorih tudi razširili dejavnost in omogočili občanom večjo dostopnost zdravnikov, saj občani opozarjajo, da jih sploh ne dobijo na telefon.

Repoluskova na to odgovarja, da gre za posamezno mnenje ene izmed svetnic in pravi, da so zdravniki splošne medicine polno zasedeni, a dosegljivi.

A proti visokemu rebalansu na račun izgradnje nove zdravstvene postaje je bilo na seji še nekaj besed. Med drugim je Mihael Kranjčević, ruški občinski svetnik iz Neodvisne liste SKUPAJ, dejal, da gre pri rebalansu še za kar nekaj nejasnosti, ki imajo vpliv na obliko in višino zadolženosti. Pravi še, da je jasno, da ni nihče proti širitvi zdravstvene postaje v tem trenutku, a da je na seji naredil primerjavo, kot se jo dela doma: “Če ne vem, koliko me bo kaka investicija stala, ali grem v njo ali ne. In seveda doma strogo rečemo, da to ni po zdravi kmečki pameti. Takoj ko pa delamo z družbenim denarjem, z davkoplačevalskim denarjem pa to ni več vprašljivo, celo je na naših sejah nezaželeno vprašanje, zaradi tega, ker potem se avtomatsko to pretvori v to, da mi ne želimo zdravstvene postaje. Želimo, ne vemo pa za kak denar in za kako ceno. In to je tisti sklep, s katerim se želimo zavarovati, da vemo, o čemu se bomo odločali na naslednjih sejah.”

To zavarovanje pa je omenil tudi Knez, ki meni, da je bil rebalans sprejet s pritiskom na svetnike. Da pa je bil ob tem sprejet dodatni sklep, da bo morala županja pred podpisom pogodbe predložiti izračune, koliko bo zdravstvena postaja dejansko stala.

In da bodo torej šele takrat svetniki dejansko rekli, ali gredo v izgradnjo nove zdravstvene postaje po tej ceni ali ne.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.