01:27, čet, 25. Apr

S podelitvijo prstana Saši Pavček zaključek 52. Borštnikovega srečanja





52. Festival Borštnikovo srečanje se je zaključilO s podelitvijo nagrad in Borštnikovega prstana, ki so ga podelili dolgoletni članici igralskega ansambla ljubljanske Drame Saši Pavček.

Saša Pavček, dobitnica Borštnikovega prstana
Saša Pavček, dobitnica Borštnikovega prstana

Na zaključni prireditvi v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki sta jo vodila igralca Ana Urbanc in Jurij Drevenšek, so podelili tudi nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke.

Nagrajence je med 11 predstavami minule sezone po izboru selektorice Petre Vidali izbrala strokovna žirija v sestavi finskega režiserja Mika Jaakkole, srbskega dramaturga Milana Mađareva in slovenskih dramaturgov Simone Semenič, Maje Šorli in Uroša Trefalta.

Nagrado je prejela najboljša uprizoritev pretekle gledališke sezone je po presoji žirije Festivala Borštnikovo srečanje Nemoč v režiji Primoža Ekarta ter izvedbi zavoda Imaginarni in Mini teatra Ljubljana. Nagrado za najboljšo režijo pa prejel Žiga Divjak za uprizoritev Človek, ki je gledal svet v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča.

Nagrado za najboljšo režijo je prejel Žiga Divjak za Človeka, ki je gledal svet v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča. “Slovensko mladinsko gledališče je velikokrat dokazalo, da sta kolektivno delo in načelo snovalnega gledališča integralna dela njegovega ustvarjanja,” so zapisali v obrazložitvi.

Nagrade za igro so prejeli še Ana Urbanc za svoji vlogi v uprizoritvah Tisti občutek padanja in Ljudožerci Drame SNG Maribor ter Maruša Majer in Gregor Zorc za svoji vlogi v uprizoritvi Stenica v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Žirija se je odločila, da podeli tudi posebno nagrado umetniškemu kolektivu uprizoritve Ljudožerci v izvedbi Drame SNG Maribor. “Strniševi Ljudožerci so bili od svojega nastanka v Sloveniji uprizorjeni samo štirikrat. Zato je uprizoritev besedila v današnjem času dokaz, da smo priča izjemnemu umetniškemu delu, ki z metaforo kaže na podiranja še zadnjih ostankov moralnih, socialnih, političnih in družbenih vrednot,” so zapisali v obrazložitvi.

Borštnikovo nagrado za kostumografijo je prejmel Alan Hranitelj za uprizoritev Leonce in Lena v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega, nagrado za avtorsko glasbo pa Damir Avdić za Antigono v izvedbi SNG Drama Ljubljana. Andrej Rozman Roza je dobil nagrado za prevod dela The Tiger Lillies za uprizoritev Peter Kušter v izvedbi SNG Nova Gorica.

Letos se je na festivalu zvrstilo nekaj več kot 60 dogodkov, poleg gledaliških predstav še produkcije študentov ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), filmski večeri, strokovna srečanja, pogovori, razstave in bralne uprizoritve.

Saša Pavček pa je tudi uradno prejela Borštnikov prstan. Gre za prestižno nagrado, katera ji veliko pomeni.

Letošnjo edicijo je po presenetljivem odstopu umetniške direktorice Alje Predan izpeljala vršilka dolžnosti umetniškega direktorja Ksenija Repina, z januarjem pa vodenje festivala za prihodnjih pet let prevzema aktualni direktor Javne agencije za knjigo RS Aleš Novak.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.