16:10, pet, 29. Mar

Sanacija pečine pod kapelico na mariborski Kalvariji zaključena





Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je poskrbel za sanacijo pečine pod kapelico na mariborski Kalvariji, s katere so se lomile skale in ogrožale sprehajalce. Kot so ta teden sporočili iz sklada, so sanacijska dela že zaključena. Pot na priljubljeni grič je tako spet varna.

 KalvarijaSklad je za sanacijo pečine pod kapelico na Kalvariji izvedel postopek javnega naročila in z najugodnejšim izvajalcem sklenil pogodbo o izvedbi sanacijskih del. Sanacijska dela so zajemala očiščenje vegetacije s skalne stene, in sicer posek dreves in grmovja na desni strani skale in na betonski škarpi ob vznožju skale med betonom in skalo ter ob zahodnem delu pečine. Po odstranitvi drevja in grmovja so opravili podrobni geološki ogled, na podlagi katerega so odstranili preperele ali močno pretrte kamenine. Sanacijska dela so zajemala tudi namestitev visoko nateznih zaščitnih mrež po celotni površini, ki jim je sledila izvedba sidriranja na vrhu pečine pod kapelico z namestitvijo sidrnih plošč. Sklad so obremenila za nekaj manj kot 60.000 evrov.

S tem je pot na Kalvarijo, ki je priljubljena sprehajalna točka v Mariboru, ponovno varna. Dolgo časa ni bilo znano, kdo naj prevzame sanacijska dela, saj grič v nasprotju s prevladujočim mnenjem Mariborčanov in Mariborčank ni javna površina, ampak je pretežno v lasti državnega sklada kmetijskih zemljišč in dan v uporabo Biotehniški šoli Maribor, ki se nahaja ob njegovem vznožju. Del zemljišč je v lasti Nadškofije Maribor, ki ima pod gričem Zavod Antona Martina Slomška, cerkev Sv. Barbare na vrhu griča in zemljišče ob njej pa sta v lasti Mestne občine Maribor, a dana v uporabo stolni župniji.

Ko se je lani z vrha odlomila večja skala in se skotalila v šolski vinograd pod cerkvijo, je biotehniška šola na stezi namestila varnostne trakove, da bi opozorila na nevarnost krušenja skal na vrhu griča. A večina sprehajalcev tega ni upoštevala.

Težave z upravljanjem so tudi na sosednjem griču Piramida. Po številnih opozorilih javnosti zaradi zanemarjenosti je mariborska občina ta mesec očistila območje z ostalinami nekdanjega gradu, skrb za arheološke najdbe pa po poročanju časnika Večer še vedno prepušča državi, ki je lastnik zemljišča. A ta to nalogo zavrača. Upravljanje vinograda na griču je pred leti prevzela zadruga lokalnih vinarjev, katerim pa je prav tako zmanjkalo zagona.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.