22:13, pet, 19. Apr

Saša Arsenovič načrtuje podražitev položnic za čiščenje odpadnih voda





Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, je podpisan pod gradivo “Predlog za spremembo cene storitvene pristojbine za čiščenje odpadnih voda na Centralni čistilni napravi Maribor”, v gradivu pa lahko razberemo, da se v Mariboru obeta nova podražitev.

Mariborski mestni svetniki bodo na januarski, 2. redni seji mestnega sveta, tako odločali o podražitvi odvajanja odpadnih voda. V gradivu je navedeno, da gre podražitev pripisat inflaciji, saj navajajo:” Skladno z Aneksom 2 k Pogodbi o izgradnji Centralne čistilne naprave (CČN) in koncesiji za čiščenje odpadnih voda v Mariboru (člen 3.2.) je potrebno ceno izvajanja storitve čiščenja odpadnih voda na CČN Maribor za končne uporabnike vsako leto uskladiti z zabeleženo letno stopnjo inflacije. Trenutno veljavna cena potrjena s sklepom Mestnega sveta iz leta 2009 je 1,3056 EUR/m3 brez DDV.”

 Z novo ceno bi se položnica v povprečju povišala za slabe štiri evre

V preteklem obdobju predlog za povišanja cene izvajanja storitve čiščenje odpadnih voda, ni bil podan, ker so se zaračunani stroški čiščenja, ki ga izvaja družba Aquasystems, d.o.o., v celoti pokrili z obstoječo ceno izvajanja storitve, še navajajo v gradivu.

Z letom 2022 pa se so se stroški izvajanja storitve čiščenja, zaradi vsesplošnih podražitev in povečanega vtoka zaradi širitev kanalizacijskega sistema povišali in obstoječa cena ne pokriva več vseh stroškov. Za leto 2022 znaša tako negativna razlika med vsemi stroški izvajanja storitve čiščenja ter prejetimi plačili 256.142,60 evrov.

Mestna uprava Mestne občine Maribor na čelu z županom Sašom Arsenovičem predlaga dvig cene storitvene pristojbine skladno z letno inflacijo za izvajanje čiščenje odpadnih voda na CČN na 1,6895 EUR/m3 brez DDV. V povprečju na gospodinjstvo odpade cca. 10 kubikov odpadne vode. Z novo ceno bi se tako položnica v povprečju povišala za 3,8390 EUR brez DDV.

Povprečno gospodinjstvo, ki porabi deset kubikov pitne vode mesečno, bo tako za to po novem na mesec plačevalo 3,8390 evra več kot je zdaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.